MFS: Chinese regeldruk hoort er gewoon bij

Beleggen, waar dan ook ter wereld, is nooit zonder risico’s. In China bijvoorbeeld krijgen beleggers steeds meer te maken met overheidsbemoeienis en dat heeft de aandelenmarkt zeker niet onberoerd gelaten, stelt Robert Almeida, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder MFS, in zijn Strategist’s Corner: Growing Chinese Regulatory Burden a Way of Life. Cybersecurity wordt niet alleen gebruikt om consumenten te beschermen tegen hackers, Peking verzamelt ook bedrijfsgegevens om daarmee de activiteiten van die bedrijven te beïnvloeden.

Zo zet de regering bijvoorbeeld thuisbezorgdiensten onder druk om het loon van hun chauffeurs te verhogen en ze te verzekeren. Commerciële instellingen die bijles geven, moesten op bevel van de overheid onlangs allemaal de deuren sluiten omdat ze onderwijs te duur zouden maken. De producenten van videogames kregen er ook flink van langs. Peking bestempelde gaming als ‘opium voor de geest’.

“Voor de meeste bedrijven, dus ook in China, hoort regeldruk gewoon bij het zakendoen”, weet Almeida. “Grote bedrijven kunnen hogere kosten die hiermee gepaard gaan doorberekenen zonder dat het hun waarde aantast. Andere bedrijven moeten echter hun businessmodel omgooien om aan de nieuwe regelgeving van Peking te voldoen.”

Almeida: “Ondanks al het rumoer over de teugels die de laatste tijd door Peking worden aangetrokken, moeten we niet vergeten dat China altijd al een land is geweest waar de overheid veel invloed heeft en regels van de ene op de andere dag kunnen veranderen. Daar houden wij als vermogensbeheerder ook rekening mee in ons researchtraject. Chinese aandelen kennen meer staartrisico’s dan aandelen in andere markten.

En dat geldt al helemaal voor tech-aandelen. Maar de risico’s moeten afgewogen worden tegen de kansen – die er ook zeker zijn – en daarom kunnen we de markt niet links laten liggen. Interessante Chinese bedrijven onderscheiden zich volgens ons ook door goed management dat niet schrikt van strenge(re) regelgeving. Maar gezien de fluctuaties in de markt blijft het van essentieel belang om goed je huiswerk te doen en de omvang en blootstelling in portefeuilles te beheersen.”