“Winstherstel wordt drastisch onderschat door analisten”

eToro’s Ben Laidler heeft vertrouwen in toekomstige bedrijfsprestaties nu de hoge winstmarges blijven aanhouden

In het afgelopen kwartaal zijn de winstmarges van bedrijven weer toegenomen en aanzienlijk gestegen, zelfs tot een niveau hoog boven dat van voor de pandemie. De winstmarges van MSCI Europe-bedrijven stegen vorig kwartaal tot 10% en van S&P 500-bedrijven stegen ze naar een record van 13%. Volgens Ben Laidler, global market strategist bij multi-asset beleggingsplatform eToro, zijn hogere marges de sleutel tot duurzame marktprestaties.

“Veel analisten zijn terughoudend over toekomstige winsten omdat zij veronderstellen dat deze opleving onhoudbaar is en bedrijven geraakt zullen worden door stijgende kosten en inflatie,” aldus Laidler. Hij gaat ervan uit dat analisten te lage verwachtingen hebben voor verdere verbetering van de winstmarges en de winstgroei.

De analistenconsensus voorspelt voor Europa slechts 5% omzetgroei en 6% winstgroei voor het komende jaar. Laidler, die een stuk optimistischer is dan zijn collega’s, noemt dit voorzichtig in vergelijking met de VS.

“Er zijn drie redenen waarom de hoge winstmarges blijven aanhouden en het wereldwijde herstel verder gestimuleerd zal worden,” legt hij uit. “Ten eerste zien we dat de kostendruk bij bedrijven nu een piek bereikt – en niet volgend jaar. Welke direct gecompenseerd wordt door sterk stijgende inkomsten. De kostendruk in Europa is op dit moment veel hoger dan in de VS, maar desondanks staan de marges op recordniveaus.

Een maatstaf voor de huidige piek in de kostendruk bij bedrijven is het verschil tussen de Producer Price Index (PPI) en de Consumer Price Index (CPI). Het verschil voor Europa bedraagt een recordniveau van 7,7% (10,2% - 2,5%) en voor de VS 2,4% (7,8% - 5,4%). Wij verwachten dat deze druk geleidelijk zal afnemen.”

“Daarnaast zijn we nog steeds in afwachting van de heropening van een aantal grote sectoren, zoals de hotelbranche en luchtvaart, die nog maar nauwelijks zijn begonnen met hun herstel. Wanneer het zover is, zal dit de totale winstmarges nog verder opdrijven.

P>Een derde reden – die vooral voor de VS van belang is – is een stijgende weging van de techsector die met zijn hoge winstmarges de winstmarges van S&P 500-bedrijven structureel blijft opdrijven.”

“Analisten onderschatten het winstherstel van bedrijven dat wereldwijd aan de gang is. Ze hebben het herstel al drie kwartalen op rij onderschat, en ik denk dat ze dat zullen blijven doen,” zegt Laidler. Terwijl analisten voor het laatste kwartaal een groei van 65% hadden verwacht, stegen de winsten van de S&P 500 met 90% dankzij hogere inkomsten, betere marges en het herstel van de internationale groei.

“Deze verrassende aanhoudende winstgroei is de belangrijkste drijfveer van toenemende marktgroei, en dat is een verrassing die blijvend is,” concludeert Laidler.