Spannende tijden breken aan voor opkomende landen

Beleggers in schuldpapier uit opkomende markten hebben een moeilijk jaar achter de rug. 2022 ziet er rooskleuriger uit, maar er zijn nog wel hobbels op de weg, zegt Claudia Calich, hoofd obligatiebeleggingen opkomende markten bij vermogensbeheerder M&G in de Emerging market debt: 2021 review and 2022 outlook.

  • De inflatieschok heeft opkomende markten minder hard geraakt, omdat de centrale banken daar een stuk preventiever ingrepen. Omdat de schulden sinds 2020 in veel opkomende landen hoog zijn opgelopen, is er nu veel minder ruimte om een soepeler begrotingsbeleid te voeren. Een minder stimulerend begrotingsbeleid betekent ook dat er minder werk aan de winkel is om de inflatie in te dammen. Tot slot zullen de grondstoffenprijzen waarschijnlijk minder hard stijgen dan afgelopen jaar. Dit weegt zwaar op de consumentenprijsindex van opkomende markten.

  • Het lijkt tegenstrijdig, maar als de Fed de teugels aantrekt, gedijen valuta uit opkomende markten. Zodra geruchten opdoemen dat de Fed ingrijpt, zakken de koersen van valuta uit opkomende markten. Tegen de tijd dat de Fed echt in actie komt, stijgen die koersen meestal. De valuta zijn goedkoop en de onevenwichtigheden op de lopende rekeningen klein (er is soms zelfs een overschot), dus lijkt 2022 een mooi jaar te worden voor valuta uit opkomende markten.

  • Wat geopolitiek betreft wordt het vierde kwartaal van dit jaar een spannende tijd voor opkomende markten. De Communistische Partij van China houdt eind 2022 haar congres, terwijl in de VS de midterm elections worden gehouden. De twee landen leven momenteel nog op gespannen voet met elkaar. Daarnaast staat Rusland pal tegenover het Westen en Oekraïne, en Erdogan overweegt in Turkije vervroegde verkiezingen te houden, zodat hij de kieswet kan omzeilen en zich toch weer kandidaat kan stellen.

    Maar de meeste ogen lijken toch gericht op Brazilië, waar de zittende president Bolsonaro het eind dit jaar op zal nemen tegen zijn voorganger Lula. De uitslag van deze verkiezingen drukt ongetwijfeld een zware stempel op de Zuid-Amerikaanse economieën.