Commentaar van M&G op de jongste Fed-vergadering

"Door het tempo op te voeren en de rente met 0,5% te verhogen, maar tegelijkertijd een renteverhoging van 0,75% tijdens volgende FOMC-vergaderingen de facto van tafel te halen, probeert Powell een zachte landing te bewerkstelligen. Hij wil niet herinnerd worden als de centrale bankier die de inflatie uit de hand liet lopen, maar hij wil ook geen recessie ontketenen. Het is echter een riskante gok voor Powell. Als hij er echt in slaagt dit delicate koorddansen tot een goed einde te brengen, dan zou dat zijn grootste triomf zijn. Het gevaar is dat een verhoging met 0,5% onvoldoende zal blijken om de ongebreidelde inflatie in de VS een halt toe te roepen en dat de Fed verder achter de feiten aanloopt, waardoor later agressievere - en pijnlijkere - stappen nodig zullen zijn. In dat geval zou de nalatenschap van Powell aangetast worden.
Wolfgang bauer
Wolfgang Bauer

Ben Lord, fondsmanager bij M&G Investments licht toe:

"De inflatie van 8,5% is duidelijk te hoog, vooral omdat de tewerkstellingscijfers nog steeds sterk zijn. De Fed richt zich volledig op het terugdringen van de inflatie, wat op een reeks verhogingen duidt. Het wijst op de wens of zelfs het beleid om de werkloosheid te doen stijgen. Tenslotte raakt de inflatie iedereen. De werkloosheid zal, indien het beleid correct wordt gevoerd, slechts een klein deel van de bevolking treffen, dus ligt de nadruk uiteraard daarop.

"Maar het aantal en de omvang van de verhogingen hangt uiteindelijk af van hoe de economie en de politiek zich in de loop van de tijd ontwikkelen. In iedere cyclus van renteverhogingen bestaat altijd het risico dat er iets breekt. Op dit moment is de inflatie echter zo hoog dat de Fed het gevoel heeft dat ze moet ingrijpen. Daarom zijn de risico's voor de markten op dit moment groot.

"Een groot risico vanuit het oogpunt van obligatiebeleggers en het FOMC is dat van de geloofwaardigheid. Op dit moment moet de Fed eerst de inflatie flink zien dalen en haar koers aanhouden, wat er ook gebeurt met de groei, de werkgelegenheid of de risicovolle activa. En om dat te kunnen doen, moet de Fed zich niet laten beïnvloeden door de politieke stemming - als Washington zich meer zorgen begint te maken over de werkloosheid dan over de inflatie, dan moet de Fed op koers blijven. Als ze er niet in slaagt om de inflatie vóór het volgende keerpunt te verlagen, dan ontstaat er een geloofwaardigheidscrisis.

"Ze hopen dat de inflatie tijdens de zomer tot 5-6% daalt. Tegen die tijd staan de Fed fondsen op 2%, wat zeer laag neutraal is. Als de data zwakker zijn en de inflatie er is, dan kunnen ze geloofwaardig pauzeren, kijken hoe de data zich ontwikkelen en geduldiger zijn. Als de inflatie hoger is en/of de data sterker, dan gaan de Fed-fondsen omhoog.