Wachten op Shiva

Thomas Planell, Beheerder-Analist bij DNCA

Wie een tempel van Shiva wil betreden, moet eerst langs Nandi, het heilige rijdier van de meest gevreesde God van de Trimurti (drie-eenheid). In absoluut eeuwige afwachting van zijn meester nodigt hij de pelgrims uit tot de rustige en belangeloze meditatieve eenvoud van het wachten, een van de belangrijkste deugden van het hindoeïsme, sleutel van de ontvankelijkheid.Volledig in tegenstelling tot deze oosterse wijsheid stonden de beleggers furieus te trappelen van ongeduld in de aanloop naar het conclaaf van de FED. Daarmee dreven ze de volatiliteit van aandelen en obligaties op tot het hoogste niveau sinds begin maart. Op 2 mei schakelde de FED een versnelling hoger in haar programma van renteverhogingen (+50 basispunten). Net als de ECB en de BOE had Jerome Powell de inflatie onderschat: nu trapt hij hard op de rem om ze in te tomen met de sterkste renteverhoging sinds de jaren 2000.

De FED maakt daarmee een einde aan een obligatierally van 40 jaar. Sinds begin dit jaar ging de rente op 10 jaar 150 basispunten hoger in de Verenigde Staten, 115 in Duitsland en 110 in de opkomende landen. De meest kwetsbare landen van de eurozone (Italië, Spanje …) lopen het risico dat hun spreads verruimen als gevolg van een futloze groei op het moment dat de ECB afstapt van haar accommoderende monetair beleid. De situatie in Frankrijk, waarvan de schuldgraad niet meer moet onderdoen voor die van Italië, zou kwetsbaarder kunnen zijn dan in het verleden. De Chinese uitzondering wijst op de eerst tekenen van een begin van convergentie naar de rest van de wereld.

De andere opkomende landen gaan gebukt onder de prijsstijgingen van voeding en energie, het schuchtere herstel van het toerisme na 2 jaar corona, de sterkte van de dollar en de hogere Amerikaanse rente die weegt op hun eigen financieringsvoorwaarden.

De eerste tekenen van een verstrenging van de financiële voorwaarden dringen door tot alle activaklassen. Die beginnen in hun waardering de hogere kapitaalkosten te weerspiegelen. 25 % van het Amerikaanse ‘high yield’-krediet wordt verhandeld tussen 80 en 90 % van de pari. De kloof met het investment grade segment werd breder en ging van 300 naar 400 basispunten. De rentevoeten van hypothecaire leningen staan op hun hoogste niveau sinds 2010 en hebben ook in Europa een stijging ingezet. Residentieel vastgoed, dat tot voor kort de belangrijkste onderliggende waarde was van de schuldenlast van de wereld, zal wellicht tot stilstand komen.

De economische groei, afgeroomd door de inflatie en aan banden gelegd door de strengere financiële voorwaarden, zal zowat overal ter wereld vertragen. In het hindoeïsme gaat de overgang van de ene cyclus naar een andere gepaard met de opening van het derde oog van Shiva, de God van de vernietiging, maar ook van het nieuwe begin. De vraag is nu hoe bruusk de metamorfose zich zal voltrekken. Voor de beleggers zou het beste scenario dat zich stilaan aftekent, een zachte deflatoire recessie zijn… Een weinig opbeurend vooruitzicht, waardoor ze het wachten op Shiva niet even gelukzalig zullen ervaren als Nandi.