UBS AM: Aandelenbeleggers nu beste af in China

Het debat in de financiële markt gaat momenteel over aandelen en de waarschijnlijkheid van een nakende Amerikaanse recessie. ‘Equity bears’ denken dat het einde van de groei bijna is bereikt, terwijl de ‘bulls’ in een aanzienlijke opleving geloven als een recessie achterwege blijft. “Beide kampen hebben ongelijk”, zegt hoofdstrateeg Evan Brown van UBS Asset Management in zijn nieuwe Macro Monthly.

Het is onwaarschijnlijk dat de VS volgend jaar in een recessie terechtkomt, maar dat maakt van aandelen op indexniveau nog geen aantrekkelijk beleggingscategorie, zegt Brown. “De markten schatten het recessierisico vanaf nu eerder te hoog dan te laag in. Samen met de nog altijd hoge waarderingen betekent dit dat beleggers geen adequate compensatie krijgen voor het neerwaartse risico dat ze lopen. Voor de juiste assetallocatie is dat van cruciaal belang. Voordat beleggers zich kunnen positioneren voor economische veerkracht, moeten ze zich eerst indekken voor een mogelijke recessie.”

Volgens Brown dalen historisch gezien risicovolle beleggingen pas bij een stijging van de inkoopmanagersindices van de industrie (manufacturing PMI’s) of bij een soepele houding van de Federal Reserve. “Beide zijn momenteel niet het geval. De forse verstrakking tot nu toe, doet verwachten dat we later dit kalenderjaar te maken krijgen met een groei die onder de trend blijft. Zelfs als de inflatie afneemt, blijft die waarschijnlijk hoog. Hierdoor wordt het moeilijk voor de Fed om de teugels weer wat te laten vieren.”

Brown vindt dit een zeer uitdagende markt. “Op de korte termijn is het glas voor beleggers halfleeg, omdat ze geen onderscheid maken tussen een vertraging en een regelrechte neergang van de economie. Daar moet eerst op worden voorgesorteerd en dat betekent een onderwogen positie in aandelen, met gezondheidszorg als favoriete defensieve sector.”

Een selectieve benadering van cyclische factoren vooral wat grondstoffen en energieaandelen betreft, is in de huidige omstandigheden de beste optie, vindt Brown. “Als de consumentenvraag op peil blijft, blijven de olieprijzen waarschijnlijk stevig. En als de energieprijzen hoog blijven, blijft er minder over voor andere aankopen. Die ontwikkeling werd door verschillende grote retailers al aangehaald bij de bekendmaking van de winstcijfers voor het eerste kwartaal.”

Wie toch in aandelen wil beleggen, is volgens Brown het beste af in China. “De markten zijn er goedkoop en in tegenstelling tot andere grote economieën, versoepelt het beleid er eerder dan dat het verkrapt. De drie dominantste ontwikkelingen - de agressieve verkrapping door de Fed, de invasie van Rusland en de neergang van de Chinese economie - pakken voor deze laatste waarschijnlijk het beste uit.”