ONWARD krijgt subsidie van de European Innovation Council om Brain-Spine Interface-technologie te ontwikkelen

ONWARD Medical N.V. (Euronext: ONWD) heeft een subsidie van de European Innovation Council (EIC) gekregen ter ondersteuning van de ontwikkeling van innovatieve Brain-Spine Interface-technologie voor het herstellen van de mobiliteit en de functie van de bovenste ledematen.

De subsidie van 3,6 miljoen euro werd toegekend aan ONWARD en haar onderzoekspartners: EPFL, een van 's werelds meest vooraanstaande onderzoeksinstellingen voor neurowetenschappen; CEA-Leti Clinatec, een biomedisch onderzoekscentrum opgericht door professor Alim-Louis Benabid, de baanbrekende neurochirurg achter Deep Brain Stimulation-therapie voor de ziekte van Parkinson; en Sint Maartenskliniek, een toonaangevend revalidatiecentrum voor dwarslaesie in Nederland. Het project heeft als titel "Brain-Spine Interfaces to Reverse Upper- and Lower-limb Paralysis". Volgens de voorwaarden van de award ontvangt ONWARD 1,2 miljoen euro.

Het consortium zal de opbrengst van de subsidie gebruiken om de integratie te financieren tussen ONWARD's ARCIM -therapie, die gerichte, geprogrammeerde stimulatie van het ruggenmerg levert, en Clinatec's WIMAGINE, een volledig implanteerbaar apparaat dat is goedgekeurd voor chronisch gebruik in klinische onderzoeken in twee Europese landen. Het apparaat registreert en decodeert het corticale signaal van de hersenen om de gewenste bewegingsintenties van een persoon te voorspellen. Het consortium zal ook twee klinische haalbaarheidsstudies uitvoeren met behulp van hun BSI-systeem, waarbij het gebruik ervan voor controle en revalidatie van de bovenste en onderste ledematen wordt beoordeeld, met twee deelnemers per studie. Tot slot zullen clinici van de Sint-Maartenskliniek feedback geven over de bruikbaarheid van het systeem. Het uiteindelijke resultaat is een set systeemspecificaties voor een commercieel levensvatbaar BSI-systeem voor mensen met ruggenmergletsel.

"Deze subsidie van de EIC bevestigt de positie van ONWARD als leider in het snel opkomende gebied van Brain-Spine Interface-technologieën", zegt Dave Marver, CEO van ONWARD. "In combinatie met de IP-rechtenoptie die in maart van EPFL is verkregen, hebben we nu de basiselementen om het gebruik van BSI-technologie te ontwikkelen en te pionieren om mensen met ruggenmergletsel te helpen."