Penneo verdrievoudigt aantal klanten in België

Gautier garin penneo

Penneo, de Scandinavische groep die gespecialiseerd is in oplossingen voor elektronische documenthandtekeningen, heeft sinds oktober 2021 zijn aantal klanten in België verdrievoudigd. Gautier Garin, Vice President Marketing bij Penneo, legt uit waarom dit als muziek in de oren klinkt bij Belgische bedrijven.

De groep Penneo is al enkele jaren aanwezig in België en is daar sinds enkele maanden aan een commerciële doorbraak bezig. Hoe verklaart u dit?

"Na divers onderzoek waren wij overtuigd van het belang van België voor de internationale ontwikkeling van Penneo. De cultuur is relatief vergelijkbaar met die van de Scandinavische landen, waar wij marktleider zijn op het gebied van elektronische handtekeningen. En we staan meer open voor nieuwe technologieën dan andere Europese landen. Aanwezig zijn in de hoofdstad van Europa geeft ook de nodige visibiliteit.

Dit alles heeft ons ervan overtuigd meer middelen uit te trekken voor marketing en business development om onze bekendheid te vergroten. Als gevolg daarvan hebben wij het aantal van onze Belgische klanten verdrievoudigd, en hebben wij er nu een veertigtal.

Hoe bent u tewerk gegaan?

We werken nauw samen met onze klanten: wij betreden de markt met de medewerking van partners die wij van tevoren identificeren. In België kunnen we Silverfin en Syneton noemen. En uiteraard met een partnerschap met een nationale eID-toepassing (zoals itsme® in België).

Ten tweede, door onze toegevoegde waarde en dienstverlening aan te tonen, proberen we onze strategische klanten (zoals Fineko of VGD) ambassadeurs te maken.

Dit vereist uiteraard menselijke middelen. We hebben een stadium bereikt waarin we een toegewijd en lokaal team nodig hebben. Daarom hebben wij zopas Werner Temmerman aangeworven als Senior Manager België (hij heeft meer dan tien jaar ervaring in verschillende softwarebedrijven). Hij is gevestigd ter plaatse en verantwoordelijk voor de groei van het lokale team, dat momenteel bestaat uit twee sales, een customer adoption officer en een marketing manager.

Kunnen we zeggen dat Penneo de vruchten heeft geplukt van Covid?

Wij zijn een van de bedrijven die hebben geprofiteerd van de noodzaak om een deel van het bedrijf te digitaliseren. De crisis heeft onze bekendheid inderdaad een boost gegeven.

Wat zijn voor u de voordelen van deze digitalisering?

  • Tijdsbesparing en efficiëntie: documenten worden in minder dan 24 uur ondertekend in vergelijking met de tijd die nodig is via post of e-mail; automatisering maakt het ook mogelijk een reeks documenten door verschillende personen in een bepaalde volgorde te laten ondertekenen.
  • Flexibel werken en gebruiksgemak: de klant kan tekenen vanaf elk apparaat, op elk moment.
  • Kostenoptimalisatie: door met een systeem als Penneo te werken, kunnen de operationele kosten voor de goedkeuring en ondertekening van jaarverslagen bijvoorbeeld met 93% worden gedrukt. Voor grote klanten betekent dit een jaarlijkse besparing van enkele miljoenen euro's.
  • Duurzame ontwikkeling omdat de klanten van Penneo jaarlijks tonnen papier besparen.
  • Veiligheid: met onze online oplossing worden alle informatie en documenten op één plaats bewaard en op een dashboard bekeken, en zijn ze niet langer verspreid over verschillende mailboxen en mappen.
  • Naleving van de regelgeving: de eerste regelgeving rond elektronische handtekeningen dateert van het begin van de jaren 2000 en ontwikkelde zich met de digitale transformatie van bedrijven in de jaren 2010. Vandaag de dag is deze regelgeving in vele sectoren alomtegenwoordig en complex om de betrekkingen tussen ondernemingen onderling, maar ook tussen ondernemingen en hun klanten veilig te stellen.

Wat zijn uw vooruitzichten voor 2022-2023?

Digitalisering is in de overgrote meerderheid van de bedrijven goed ingeburgerd. De digitalisering van processen zoals ondertekening en opslag van documenten, identiteitscontrole of risicobeoordeling wordt steeds gebruikelijker

Wij willen al onze oplossingen tegen het einde van het jaar kunnen aanbieden, d.w.z. Penneo Sign en Penneo KYC, onze oplossing voor risicobeoordeling.

Voor 2023 is het onze ambitie om een standaard- en erkende oplossing te worden op de Belgische markt in sectoren die een hoog niveau van beveiliging en compliance vereisen, zoals audit, boekhouding, financiële instellingen, enz.