Pimco: Waarde stroomt terug naar obligatiemarkten, kansen in financiële sector

Obligatiebeleggers beleven moeilijke tijden en de vooruitzichten zijn onzeker, maar er begint waarde terug te stromen naar de obligatiemarkt, stelt Dan Ivascyn, Group Chief Investment Officer bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. “Deze volatiliteit maakt ook dat er in verschillende sectoren kansen ontstaan die een aantrekkelijk rendement kunnen genereren.”

Niet alleen de obligatiemarkten, maar ook beleggingscategorieën zoals aandelen, grondstoffen en cryptovaluta’s lijden onder hoge volatiliteit. Lichtpuntje is volgens Ivascyn dat er markten zijn die enigszins herstellen. “Je krijgt meer betaald als je zoals Pimco gelooft dat centrale banken de inflatie de komende jaren uiteindelijk weer dichter bij hun doel zullen brengen.”

Zodoende is de CIO constructiever over vastrentende waarden. “Denk aan een obligatie van zeer hoge kwaliteit, bijvoorbeeld een obligatie die tegenwoordig in sommige gevallen 4%, 5% of zelfs 6% kan opleveren. Als we teruggaan naar 2,5% of 3% inflatie, is dat een redelijk goede waarde in vergelijking met waar vandaan komen. Er is een mate van optimisme die we al heel lang niet meer hebben gezien.”

Ivascyn waarschuwt beleggers wel op hun hoede te zijn als het gaat om bedrijfsobligaties, aangezien het risico op een recessie stijgt. “De grote uitdaging is dat we een probleem met de inflatie hebben. Beleidsmakers moeten verkrappen terwijl de groei al relatief laag is. Het is bovendien lang geleden dat er een recessie is geweest zonder massale beleidssteun.”

Ivascyn tipt obligaties van financiële bedrijven als goede belegging. “De financiële sector is vrij veerkrachtig, zelfs in meer volatiele tijden. Obligaties van banken van hoge kwaliteit bijvoorbeeld, kunnen wat ons betreft een aantrekkelijke optie zijn. Die kunnen anderhalf of zelfs twee procentpunten boven rendementen op schatkistpapier liggen.” Ook mortgage backed securities zijn volgens de Pimco-CIO aantrekkelijk.