State Street: Europees beleggersvertrouwen op hoogst niveau in anderhalf jaar

State Street Global Markets heeft de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index* (ICI) voor augustus 2022. De index van het wereldwijde beleggersvertrouwen steeg naar 107,3, een toename van 5,1 punten ten opzichte van de herziene waarde van 102,2 in juli. De opleving werd aangevoerd door een stijging van 20,4 punten van de Europese ICI tot 106,0. Volgens de historische data van de ICI is het Europees beleggersvertrouwen daarmee op het hoogst niveau sinds januari 2021. De Noord Amerikaanse ICI steeg licht met 2,1 punten naar 106,5. De Aziatische ICI is daalde met 0,9 punt naar 92,4.

Vertrouwen beleggers

"De risicobereidheid bleef in augustus positief toen de wereldwijde ICI met iets meer dan 5 punten steeg tot 107,3. Dit werd grotendeels gevoed door een opleving van het sentiment bij Amerikaanse en vooral Europese beleggers", aldus Rajeev Bhargava, hoofd Investor Behavior Research van State Street Associates. "De Europese economie wordt geconfronteerd met veel potentiële tegenwind, waaronder de toenemende bezorgdheid over de inflatie en de energiezekerheid. De stijging van het vertrouwen onder Europese beleggers is het gevolg van een aanzienlijke verschuiving in de risicoposities in de afgelopen maand, toen de markten overal ter wereld aantrokken. Zelfs na de uitverkoop van de afgelopen week was er sprake van netto instroom van Europese beleggers in aandelen.

Met name doordat deze hun aandelenposities in Europa verruilde voor posities in aandelen uit opkomende markten. Deze verschuiving heeft de vertrouwensscore een impuls gegeven. Met het oog op de recente verhoogde volatiliteit op de aandelenmarkten in reactie op de uitspraken van de FED, die zich opnieuw opstelde als havik, valt het nog te bezien of het huidige beleggersvertrouwen standhoudt.”

*De Investor Confidence Index werd ontwikkeld door State Street Associates, de onderzoeks- en adviesdienstenafdeling van State Street Global Markets, in samenwerking met FDO Partners. De index meet het beleggersvertrouwen of de risicobereidheid kwantitatief door de feitelijke koop- en verkooppatronen van institutionele beleggers te analyseren. De index kent een precieze betekenis toe aan veranderingen in de risicobereidheid van beleggers: hoe groter de procentuele allocatie aan aandelen, hoe hoger de risicobereidheid of het vertrouwen. Een waarde van 100 is neutraal; dit is het niveau waarop beleggers hun langetermijnallocatie aan risicovolle activa noch verhogen, noch verlagen. De index verschilt van op enquêtes gebaseerde maatstaven in die zin dat hij gebaseerd is op de feitelijke transacties, in tegenstelling tot de meningen van institutionele beleggers.