VanEck integreert ESG-factoren in drie multi-asset ETFs

ETF-aanbieder VanEck wijzigt de strategie van zijn drie multi-asset ETFs door hun focus op duurzaamheid te versterken. De wijzigingen betreffen de volgende ETFs (Exchange Traded Funds):

- VanEck Multi-Asset Conservative Allocation ETF (NL0009272764)
- VanEck Multi-Asset Balanced Allocation ETF (NL0009272772)
- VanEck Multi-Asset Growth Allocation ETF (NL0009272780)

De drie ETFs beleggen met verschillende wegingen in aandelen, staats- en bedrijfsobligaties evenals vastgoedaandelen en combineren zo een gediversifieerde portefeuille in één beleggingsproduct. Meer informatie over deze ETFs kunt u vinden onder: https://www.vaneck.com/nl/nl/multi-asset-etf/

Indexbeheerder IHS Markit vervangt twee van de vier componenten van de onderliggende indices voor een sterkere focus op ESG-criteria:

- De Solactive Global Equity Index wordt vervangen door de Solactive Sustainable World Equity Index.
- De Markit iBoxx EUR Liquid Corporates Index wordt vervangen door de iBoxx SD-KPI EUR Liquid Corporates Index.

Voor VanEck zijn meerdere redenen doorslaggevend voor de aanpassingen. "We verwachten dat de vraag naar ETFs die ESG-criteria opnemen in de toekomst aanzienlijk zal toenemen, terwijl de vraag naar fondsen die dat niet doen zal afnemen." verklaart Martijn Rozemuller, CEO bij VanEck Europe. "We willen onze klanten daarom een goed geconcipieerd assortiment in ETFs met focus op duurzaamheid aanbieden." De aanbieder richt zich daarvoor op beleggingsstrategieën die de criteria voor sociale en milieuvriendelijke duurzaamheid en goed ondernemingsbestuur (ESG) in het beleggingsproces opnemen.

VanEck heeft in het verleden eerder ESG-criteria geïntegreerd in ETFs die de multi-asset indices volgen: In februari 2022 werd bij de VanEck iBoxx EUR Corporates UCITS ETF de Markit iBoxx EUR Liquid Corporates Index vervangen door de iBoxx SD-KPI EUR Liquid Corporates Index. En reeds in oktober 2021 werd de VanEck Global Equal Weight UCITS ETF samengevoegd met de VanEck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF. "We zijn van mening dat het in het belang van beleggers is ook ESG-factoren en -screening op te nemen in de onderliggende indexmethodologie voor onze multi-asset ETFs", aldus Rozemuller.

De veranderde indexmethodologie leidt tot een wijziging in de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) classificering voor de drie ETFs: Ze worden nu volgens Artikel 8 van de SFDR geclassificeerd als producten die onder andere sociale en milieuvriendelijke kenmerken bevorderen, op voorwaarde dat de bedrijven waarin ze beleggen een goed ondernemingsbestuur uitvoeren. VanEck biedt al enkele ETFs aan die geclassificeerd zijn volgens Artikel 8. Verder aanbod is gepland.

Aandelenmarktrisico: De koersen van de effecten in het fonds zijn onderworpen aan de risico's die met aandelen op de effectenmarkt verbonden zijn, waaronder de algemene economische omstandigheden en plotselinge en onvoorziene koersdalingen. Beleggen in het fonds kan leiden tot verliezen.