De eerste twee weken zullen de voorkeuren van beleggers onthullen

Door Peter Garnry, hoofd aandelenstrategie bij Saxo

Peter garnry
Peter Garnry
De Amerikaanse aandelen stijgen op de eerste handelsdag na de positieve vibes van gisteren in Europa en vandaag in Chinese aandelen. De beleggers hopen dat dit jaar positiever zal zijn voor aandelen dan 2022, maar veel van de problemen blijven dezelfde, zoals margecompressie, een vertragende economie en zorgen over de inflatie.

De S&P 500 futures stijgen 0,5% op de eerste handelsdag na een stijging van maar liefst 1,2% op de intraday high. Het is een nieuw jaar met nieuwe hoop, maar alle problemen rond inflatie, rente, geopolitieke risico's en China blijven hetzelfde. Over een paar weken worden de kwartaalcijfers bekendgemaakt en de hamvraag is of de bedrijven hun prognoses voor 2023 verlagen en tegenwind blijven ondervinden voor hun brutowinstmarges.

Vorig jaar hebben aandelen in thema's als grondstoffen, defensie, hernieuwbare energie, kernenergie en logistiek sterk gepresteerd. De komende twee weken zullen we zien of de beleggers hetzelfde draaiboek gebruiken of dat er nieuwe thema's opduiken als de grote inzet voor 2023. Een mogelijke joker zouden technologiegerelateerde thema's kunnen zijn die een instroom zullen zien na een verschrikkelijk 2022.