M&G: Aandelen staan een jaar vol verrassingen te wachten

Een diepe lange recessie is nog niet ingeprijsd in de koersen en dit zal de aandelenmarkten geen goed doen. De obligatiemarkten kunnen de stevige tegenwind beter aan omdat de risico’s worden gecompenseerd door aantrekkelijke rendementen. Maar als een recessie milder uitvalt dan verwacht, en dan vooral in Europa, kunnen aandelenkoersen onverwacht opbloeien. Fabiana Fedelli, beleggingsstrateeg aandelen bij M&G, zegt in de Q1 Equities Outlook dat 2023 een jaar vol verassingen wordt.

Fedeli blijft vanuit een beleggingsstandpunt positief over China, al kampen de marken daar nog met de nodige volatiliteit als gevolg van het oplaaiend aantal covidbesmettingen. “Zuid-Korea profiteert van de heropening van de Chinese economie. Ook lijkt het tij eindelijk gekeerd te zijn voor de halfgeleiderproducenten.

Mexico en Brazilië surfen op de grote vraag naar grondstoffen, alhoewel Brazilië lijdt onder sociale en politieke onrust.” Fedeli schuwt bedrijven die te maken kunnen krijgen met ingrijpen door de overheid. “Beleggers zullen in 2023 niet alleen het macro-klimaat in acht nemen tijdens het selecteren van aandelen, maar meer de focus leggen op het wel en wee van individuele beursfondsen. Alhoewel opkomende markten er gunstig voorstaan moeten beleggers wel rekening houden met afnemende groei en desinflatie. Bovendien kunnen centrale banken uit opkomende markten getriggerd worden door de rentestappen van de Fed en de rente juist verlagen.”

Fedeli is fan van Japanse aandelen. De recente bandbreedteverruiming van de rentecurvecontrole (yield curve control) door de Japanse centrale bank en de omhoog koersende yen zal voor margedruk zorgen bij exporteurs en bij bedrijven met hoge schulden. Toch zijn er genoeg ondernemingen die de kosten en schulden goed onder controle hebben en dat heeft weer positieve gevolgen voor de winstopbouw. Daarnaast verhogen deze bedrijven het dividend en hebben ze aandelen terugkoopprogramma’s opgetuigd.”

Vanuit een sectorstandpunt is tech volgens Fedeli nog altijd een goede belegging. Halfgeleiderproducenten profiteren het meest van structurele langetermijntrends.

Duurzaamheid had het moeilijk in 2022. “Beleggers schuwden typische ESG- en impactbeleggingen ten gunste van waardeaandelen, grondstoffen en defensie- en bankaandelen”, weet Fedelli. Het weinige enthousiasme zorgde ervoor dat de ESG-premie die beleggers eind 2021 nog bereid waren te betalen voor dit soort aandelen is in rook opgegaan.

Hierdoor zijn goede instapmomenten ontstaan. Overheden zijn en masse een nieuw energiebeleid gaan voeren en promotenenergiezuinigheid waardoor er betere rendementskansen zijn te vinden in groene energiebedrijven.