BlackRock: 2023 draait voor beleggers om weerbaarheid

Drie belangrijke thema's zullen dit jaar van grote invloed zijn op de financiële markten: de weerbaarheid op het gebied van klimaat, de weerbaarheid van de toeleveringsketens en de macro-economische weerbaarheid. Dat stelt vermogensbeheer BlackRock in het bijgevoegde rapport ‘Thematics outlook 2023’.

De toeleveringsketens staan de laatste jaren onder druk en dat blijft ook in 2023 zo door de toegenomen onzekerheid over de geopolitieke situatie. “Er is een trend om productie weer terug uit het buitenland te halen, het zogenaamde reshoring, en daarnaast kijken bedrijven hoe ze nog verder kunnen automatiseren nu de situatie op de arbeidsmarkt lastig is. De recente tekorten aan semiconductors en de geopolitieke risico’s in het oosten van Azië hebben de noodzaak voor binnenlandse productie duidelijk gemaakt, met name wat betreft deze halfgeleidersector. We zien dat bedrijven meer investeren om de toeleveringsketens terug te halen en weerbaarder te maken.”

Het afgelopen jaar bracht meer extreem weer, van de overstromingen in Pakistan en Australië tot de hittegolven en bosbranden in Europa. De noodzakelijke transitie naar een CO2-arme economie en het ontwikkelen van een circulaire economie in combinatie met de oorlog in Oekraïne zijn factoren die ervoor zorgen dat de focus vanuit de politiek ligt op duurzame energie, energie-efficiëntie en het streven om onafhankelijk te worden wat betreft de energievoorziening.

Het ophalen van kapitaal gaat veel bedrijven meer geld kosten gezien de hogere rente. Dit, in combinatie met de aanhoudend hogere inflatie, zal een rem zetten op de groei. “We verwachten dan ook grotere verschillen op aandelenmarkten omdat de afwijkingen in de waarderingen van bedrijven hierdoor zullen toenemen.”