Meerderheid Europese institutionele beleggers zal allocatie in particuliere markten voortzetten

State Street heeft de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar de allocaties in private markten van 480 institutionele beleggers, waaronder traditionele vermogensbeheerders, beheerders van private markten, verzekeringsmaatschappijen en asset owners, in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa en Azië-Pacific.

Europese institutionele beleggers zien meer kansen in infrastructuur dan hun peers in de VS en Azië-Pacific

Net als de wereldwijde trend (68%) blijkt uit het onderzoek dat 69% van de respondenten in Europa van plan is hun allocatie in particuliere markten voort te zetten overeenkomstig de huidige doelstellingen. Dit ondanks het feit dat rentestijgingen de aantrekkelijkheid van deze activaklasse met een hoge hefboomwerking verminderen.

Binnen de private markten blijft private equity de meest aantrekkelijke beleggingscategorie: 57% van de institutionele beleggers in Europa verwacht hier de komende twee tot drie jaar hun grootste allocatie van te maken. Dit is wat lager vergeleken met wat beleggers wereldwijd zeggen (63%). Europese institutionele beleggers richten zich daarentegen meer op infrastructuur (56%) dan beleggers in de VS (38%), APAC (44%) en Latijns-Amerika (43%).

"Uit ons onderzoek blijkt dat Europese institutionele beleggers groot vertrouwen hebben in private markten, ook al is de rugwind van het afgelopen decennium wellicht verdwenen. Bovendien gelooft een grote meerderheid dat slechtere tijden kansen zullen creëren om assets met korting te kopen. Inzoomend op onze lokale markt, houden ook Nederlandse pensioenfondsen vast aan hun beleggingen in private markten. We zien echter enige voorzichtigheid ontstaan, aangezien sommige lokale pensioenfondsen publiekelijk hebben verklaard dat zij aarzelen om in het huidige klimaat meer kapitaal toe te wijzen aan de private markten", aldus Mark van Weezenbeek, Country Head Nederland bij State Street.

Cloud-based gegevensopslag en -analyse als topkeuze voor technologie-investering

Uit het onderzoek van State Street blijkt dat meer dan de helft van institutionele beleggers wereldwijd aangeeft resources te verspillen door handmatige processen en verouderde systemen. Het maximaliseren van het potentieel van gegevens om effectievere beslissingen te nemen is de grootste focus voor institutionele beleggers in Europa en wereldwijd, hoewel slechts 38% van de wereldwijde beleggers denkt dat dit gebied goed ontwikkeld is in hun organisaties. In Europa ligt dit percentage nog lager (34%).

Door de snelgroeiende technologie zal meer dan twee derde van de Europese beleggers kiezen voor een migratie naar gegevensopslag en -analyse in de cloud om hun activiteiten op de particuliere markt te verbeteren. Hun tweede keuze is investeren in robotica/automatisering (38%), wat in Europa populairder is dan in de VS (12%).

Door toenemende transparantie in private markten zullen ESG-factoren zullen sterk onder de loep worden genomen

Hoewel 46% van de Europese respondenten het ermee eens is dat particuliere markten een betere kans bieden dan publieke assets wat betreft ESG-impact, zegt slechts 37% dat hun aanpak om ESG-risico's te kwantificeren goed ontwikkeld is.

"ESG blijft een grote focus voor institutionele beleggers in Europa", aldus Mark van Weezenbeek. "Omdat ze denken dat ze een grotere ESG-impact kunnen creëren binnen particuliere markten, verwacht 66% van de Europese respondenten dat ESG een van de meer onderzochte gebieden van transparantie van particuliere markten zal zijn. In Nederland zijn ESG-integratie en de daarmee verbonden databeheeruitdagingen de belangrijkste onderwerpen die institutionele beleggers bezighouden op het gebied van private markten. Het is dus voor institutionele beleggers van cruciaal belang om over een multi-asset class risk analytics platform te beschikken om een holistisch beeld te krijgen van de ESG-drivers die van invloed zijn op hun totale portefeuille in zowel private als publieke markten."