AXA IM: Laatste duif vertrekt bij Bank of Japan, maar verwacht geen overhaaste beslissingen

Met het aankomende vertrek van gouverneur Haruhiko Kuroda bij de Bank of Japan (BoJ), verlaat de laatste duif het monetaire wereldtoneel. En hoewel Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group, geen overhaaste beslissingen verwacht van Kuroda’s opvolger Ueda, beoogt laatstgenoemde wel een exitstrategie voor het accomoderende beleid door te voeren.

Het is volgens de AXA-hoofdeconoom duidelijk dat, nu de BoJ het beleid normaliseert, ‘het monetaire beleid in geen enkele regio meer zal terugkeren naar pre-pandemische tijden'. Financiële markten lijken niet langer op zoek te zijn naar een ‘dovish pivot’ na de veerkrachtige economische data en strenge signalen van beleidsmakers. “Het is echter een fragiele wapenstilstand tussen de markt en de centrale banken, zo sterk is de nostalgie naar het vriendelijke monetaire beleid van het vorige decennium”, aldus Moëc.

In Japan heeft het ontstaan van werkelijke inflatie de beleidsdiscussie inmiddels veranderd. “In Japan is de inflatie eindelijk ontwaakt, zij het op een veel gematigder wijze dan in de VS en de eurozone. In deze context is de druk op het huidige beleid van de Bank of Japan opgelopen. Nu gouverneur Kuroda in april vertrekt, doet zich een kans voor op een beleidswijziging.”