BlackRock: Verandering regime Bank of Japan heeft grote gevolgen voor de financiële markten

De Japanse economie begint te lijken op andere ontwikkelde markten: na vier roerloze decennia is de inflatie weer aanwezig. Vooralsnog blijft het monetaire beleid van de Bank of Japan ontzettend soepel, maar dat kan niet lang meer duren, schrijft BlackRock in het wekelijkse marktcommentaar. Met de komst in april van een nieuwe voorzitter staat de Japanse centrale bank aan de vooravond van een beleidsdraai, schrijft de vermogensbeheerder, en dat heeft grote gevolgen voor de financiële markten.

Wie de nieuwe voorzitter van de Bank of Japan wordt is nog niet bekend, maar Haruhiko Kuroda’s opvolger zal hoe dan ook moeten ingrijpen nu het inflatiedoel van de centrale bank in zicht lijkt: door stijgende lonen gaat de inflatie richting de gewenste 2%. Vooralsnog is het gissen naar de volgende stap. Wijdere bandbreedtes voor de yields op 10-jaarsobligaties zijn een optie, maar de centrale bank kan ook besluiten haar ijzeren greep op de yieldcurve los te laten en te stoppen met het opkopen van Japanse staatsobligaties, waarvan ze momenteel meer dan de helft van de markt in handen heeft.

Wat er ook gebeurt, een nieuwe koers van de Bank of Japan heeft per definitie grote gevolgen voor de financiële markten, zeker als Japanse beleggers besluiten hun omvangrijke buitenlandse obligatieportefeuilles af te bouwen. Daarnaast kan een Japanse beleidsdraai zorgen voor een hogere termijnpremie en een reden zijn dat beleggers meer compensatie eisen voor het aanhouden van staatsobligaties. Een stijging van de wereldwijde yields kan het risicosentiment aantasten. Bovendien kan de Bank of Japan besluiten de richting op te gaan van andere centrale banken en de rente verhogen in plaats van verlagen. Voor BlackRock genoeg risico om onderwogen te gaan in Japanse aandelen.