AXA IM verdubbelt aantal engagements en focust op biodiversiteit, vastgoed

Vermogensbeheerder AXA Investment Managers heeft in 2022 het aantal engagements met bedrijven waarin het belegt meer dan verdubbeld (+111%). Voor 2023 verwacht AXA IM het aantal engagements verder te verhogen en legt het de focus op biodiversiteit en meer engagement met bedrijven actief in vastgoed. Uit het AXA IM Stewardship Report 2022 blijkt dat de vermogensbeheerder bij in totaal 5179 aandeelhoudersvergaderingen ruim 58.000 stemmen heeft uitgebracht, waarbij 14,1% een tegenstem betrof. Bij de meeste tegenstemmen ging het om “board issues” (42%), gevolgd door bestuurdersbeloningen (26%).

Zo stemde AXA IM tegen herbenoeming van leden van de Audit Committee van Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Warren Buffet. AXA IM maakt zich als aandeelhouder van het in de VS gevestigde Berkshire Hathaway ernstige zorgen over diens bereidheid om klimaatverandering aan te pakken, aangezien het bedrijf - ondanks herhaalde verzoeken van aandeelhouders - haar klimaatveranderingsstrategie of een plan voor de reductie van broeikasgasemissies niet bekendmaakt.

Ook ging AXA IM in gesprek met pharmaceut Eli Lilly in de VS over een nieuw medicijn dat diabetes type 2 behandelt maar ook gericht is op het verminderen van obesitas. Het medicijn kreeg aandacht op sociale media over de effectiviteit bij gewichtsverlies. AXA IM maakt zich zorgen over misbruik van het medicijn door mensen die geen diabetes hebben en waarbij het uiteindelijk schadelijke bijwerkingen kan hebben. Eli Lilly zegt nu te werken aan een systeem om ervoor te zorgen dat degenen die het medicijn krijgen inderdaad lijden aan diabetes.

De Frans-Italiaans-Amerikaanse automaker Stellantis, bekend van de merken Fiat, Chrysler en Peugeot, kreeg een tegenstem voor het bonusbeleid voor bestuurders. Volgens AXA IM was de toekenning van een uitzonderlijke bonus gebaseerd op onduidelijke prestatievoorwaarden.