Dit zijn de Britse bedrijven met net zo’n rijke voorgeschiedenis als de Britse monarchie

Door Maxim Manturov, Head of Investment Research bij Freedom Finance Europe

De kroning van een Britse monarch is echt een historische gebeurtenis. De laatste keer was 2 juni 1953, toen koningin Elizabeth II werd gekroond. Op 6 mei 2023 zullen veel mensen in de hele wereld de kroning van haar zoon, koning Charles III, live volgen vanuit Westminster Abbey.

Groot-Brittannië heeft een lange geschiedenis en de symbolen van de Britse monarchie zijn wereldwijd herkenbaar. Tegen deze achtergrond is het de moeite waard om eens stil te staan bij enkele van de oudste bedrijven die nog steeds in het Verenigd Koninkrijk actief zijn.

Een van deze beroemde bedrijven is Lloyd's of London, dat al in 1686 werd opgericht. Lloyd's is een wereldwijd erkend assurantiebedrijf dat gespecialiseerde verzekerings- en herverzekeringsdiensten aanbiedt. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis waarin innovatie centraal staat en heeft het voortouw genomen bij veel belangrijke ontwikkelingen in de verzekeringssector. Met een focus op risicobeoordeling en -beheer is Lloyd's uitgegroeid tot een belangrijke speler op de wereldwijde verzekeringsmarkt.

De London Stock Exchange (LSEG) is een prominent Brits publiek bedrijf met een lange en illustere geschiedenis. De London Stock Exchange werd in 1801 opgericht en is een van de oudste effectenbeurzen ter wereld. De beurs heeft een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van de financiële markten in het Verenigd Koninkrijk en is een constructieve factor bij de economische ontwikkeling van het land.

Unilever is een ander bekend publiek bedrijf met een geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Het bedrijf groeide uit tot een wereldwijde consumentengigant door een fusie van het Engelse Lever Brothers en het Nederlandse Margarine Unie in 1929 met producten zoals voedingsmiddelen, dranken, schoonmaakproducten en producten voor persoonlijke verzorging. In 2020 is het volledig Brits geworden, zonder hoofdkantoor in Nederland.

NatWest Group, voorheen Royal Bank of Scotland Group plc. De Royal Bank of Scotland ( RBS ) Group, waarvan de wortels teruggaan tot 1727, heeft een lange geschiedenis van banden met het Koninklijk Hof. Als een van de oudste banken van het Verenigd Koninkrijk heeft RBS een prominente rol gespeeld in het verlenen van bancaire en financiële diensten aan de koninklijke familie en het Koninklijk Hof. In de loop der jaren heeft RBS een reputatie opgebouwd van betrouwbaarheid, stabiliteit en deskundigheid bij het beheer van de financiële zaken van het Koninklijk Hof.

Diageo ten slotte, dat in 1997 werd opgericht door de fusie van Guinness en Grand Metropolitan, is een ander Brits publiek bedrijf met een rijke geschiedenis. Guinness werd opgericht in 1759 en voor Grand Metropolitan was het oprichtingsjaar 1933. Diageo is uitgegroeid tot een wereldleider in de drankenindustrie met ook andere bekende merken zoals Johnnie Walker, Smirnoff en Baileys.

De status van ‘publiek bedrijf’ kan in de loop der tijd veranderen als gevolg van fusies, overnames en veranderingen in de eigendomsstructuur. Daarom kan de lijst van de oudste publieke bedrijven van het Verenigd Koninkrijk variëren afhankelijk van de specifieke criteria die worden toegepast. Niettemin spreekt het belang van deze bedrijven boekdelen als het gaat om hun bijdrage aan de economische groei en ontwikkeling van het Verenigd Koninkrijk door de eeuwen heen.