Experts erg somber voor juni

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

De experts waren somber over de beurs de afgelopen maand en weer hadden ze het goed gezien. De AEX daalde, minimaal weliswaar, maar het daalde. En daarmee bouwen ze dit jaar een mooi trackrecord op.

Voor juni is het pessimisme opmerkelijk toegenomen. Maar liefst 48% van de ondervraagden denk dat de AEX meer dan 1% gaat dalen. Dergelijke uitslagen zijn zeldzaam. De reden achter dit pessimisme kunt u waarschijnlijk wel raden. De mogelijke handelsoorlog tussen de US en de rest van de wereld. En de wilde plannen van de nieuwe Italiaanse regering. Telt daarbij op nog wat angst voor het afbouwen van de QE, de hoge Amerikaanse rente de teleurstellende economische cijfers in Europa en het plaatje en is compleet. Een klein 15% denk overigens dat de beurs gewoon gaat stijgen.

Aexbeurs

Ook voor de wat langere termijn zijn de experts somber Per saldo zijn er 13 procentpunten meer pessimisten dan optimisten. Ook dat komt niet vaak voor. Slechts 8% van de 234 maanden dat deze enquête loopt zijn er meer is dit saldo onder nul.

Beurskoersenaex

Slechte keuzes in mei

Qua aandelen was het geen goede maand. Dat kwam vooral door de koersbeweging van Altice . De stond bovenaan bij de floppers en ging maar liefst 24% omhoog. Deze 24% heb ik berekend op basis inclusief het deel Altice US. Het Europese deel steeg veel harder. Overigens was bij de toppers ING ook geen goede keuze. Het aandeel ging maar liefst 10% onderuit. Alle financials lagen overigens door de Italië angsten flink onder druk. ASR -8%, AEGOB -13% en ABNAMRO -14%. Gelukkig werd dat gecompenseerd door Galapagos (+16%), na Altice het beste aandeel in de AEX . Helaas hadden ze ok nog voor KPN gekozen Dat aandeel daalde ook bijna 10%.

Aexaandelen2018 Beursaex

Er deden deze maand 63 experts aan de enquête mee , waarvoor mijn dank.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.