Invesco: Bull-markt VS kan woensdag record breken

De Amerikaanse aandelenmarkt staat op het punt om de langste ‘bull’-periode uit de geschiedenis vol te maken. Dat constateert Kristina Hooper, chief global market strategist van vermogensbeheerder Invesco .

Het vorige record dateert van 24 maart 2000; toen maakte de dotcom-crash een einde aan een periode met stijgende koersen die begon op 11 oktober 1990. Hooper dateert het begin van de huidige bull-markt op 9 maart 2009. ‘Als de Amerikaanse aandelenmarkt het tot woensdag volhoudt zonder significante koersdip dan wordt het oude record gebroken.’ De strateeg is er ‘vrij zeker’ van dat dit gaat lukken.

De huidige bull-markt is volgens Hooper ‘adembenemend’ geweest, met een koersstijging van meer dan 300% sinds de start. De koers/winstverhoudingen zijn inmiddels aan de hoge kant. Toch zullen Amerikaanse aandelen op korte termijn beter blijven presteren, voorziet de strateeg, gezien de kracht van de Amerikaanse economie en het veilige imago van Amerikaanse aandelen in tijden van handelsoorlogen.

Wel verwacht Hooper meer volatiliteit in de komende twaalf maanden, inclusief ‘een of twee’ koersdips ter grootte van 5 tot 10%. Een actieve beleggingsstrategie is daarom noodzakelijk.

De licht gedaalde 10-jaarsrente in de VS lijkt al een indicatie van enige angst onder beleggers. Amerikaanse staatsobligaties blijven fungeren als veilige haven voor veel beleggers, ten koste van onder meer goud.

Hooper zegt ‘verrast’ te zijn over het feit dat beleggers goud mijden. Het gebrek aan populariteit is de afgelopen maanden geïntensiveerd: het aantal shortcontracten op het edelmetaal is op het hoogste niveau sinds 2001 aanbeland. De populariteit van Amerikaanse ‘treasuries’ als veilige haven is niet zonder gevaren, waarschuwt de Invesco -strateeg. De Fed is bezig de eigen balans te verkleinen en de Amerikaanse overheid moet meer obligaties uitgeven om het oplopende tekort te financieren. Alles wijst dus op een stijgende rente ofwel dalende koersen van treasuries. Wel is er een tegenkracht in de vorm van het ‘significant’ gestegen aantal short-posities op de markt voor Amerikaanse staatsobligaties. Deze posities moeten worden teruggedraaid als de vraag naar treasuries doorzet, hetgeen de huidige trend juist versterkt.