Schroders duidt op kansen valueaandelen bij terugvallen groeipotentieel

Na jaren van relatieve underperformance van veel valueaandelen versus vooral de technologieaandelen lijkt het tij nu te keren. Fondsmanager Andrew Lyddon van Schroders stelt dat er nu steeds minder verschillende ‘groeiboosters’ zijn voor de diverse aandelen en dat het een kwestie van tijd zou zijn dat valueaandelen hun achterstanden weer in kunnen halen.

Volgens Lyddon lijken de financiële markten weer wat te normaliseren ondanks het tanende groeipotentieel bij de ontwikkelde markten. Veel analisten denken daarom ook aan een ‘Japan-scenario’ en verwachten vooral zijwaartse bewegingen. Bij de afwezigheid van veel groeipotentie gaan veel beleggers volgens Lyddon meer naar de verdiencapaciteiten kijken. Zo zien we in Japan al sinds de jaren 2001 tot heden juist een stevige outperformance van valueaandelen versus de groeiaandelen.

10-jaars rendementen value, growth en indices

Valueaandelen

We zien dat de NASDAQ 100 aandelen het over de afgelopen 10 jaar met afstand het beste hebben gedaan. Dit komt vooral door de extreme winsten van de FAANG aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Alphabet). Deze aandelen zijn bijna vertienvoudigd over het afgelopen decennium. Ook waren er stevige rendementen voor de Amerikaanse momentumaandelen en de groeiaandelen. Vergeleken met de rest van de wereld zien we dat het gros van de Amerikaanse aandelen het dus fors beter deed.

Lyddon stelt dat de achterstand van value op groei nu wel erg extreem is De onderstaande grafiek laat zien dat sinds 2010 alle bij 3 de groepen (global, Europa en het VK) de valueaandelen het slechter hebben gedaan dan de groeiaandelen.

Value sinds 2010 behoorlijk achter bij groei

Valuegroeiaandelen

De enorme voorsprong van veel groeiaandelen komt volgens Lyddon mede door de forse instroom bij de groeifondsen en juist fors minder bij de valuefondsen. Dit stuwt natuurlijk de groeiaandelen verderop. Bekende namen waar de fondsmanager nu in zit zijn o.a. Sanofi, Pearson, Centrica, Ageas en ING Groep. Lyddon kan zijn fonds runnen zonder benchmarkbeperkingen qua sector of land en dit biedt volgens hem veel meer vrijheid op.

Dividendbetalingen spelen voor de fondsmanager zeker een rol maar zijn ook weer niet leidend. Lyddon stelt dat het vaak erg interessant kan zijn om aandelen te kopen die juist een dividendverlaging hebben aangekondigd. ”Deze aandelen worden vaak ten onrechte afgestraft en in de maanden na de aankondiging zien we vaak weer een fors herstel”. Beleggers moeten volgens hem dan ook zeker niet in paniek raken als een bedrijf eens een keer wat slechter nieuws verkondigd. Veel 'slechtnieuws mededelingen' zijn voor hem vaak een koopsignaal als veel beleggers hun aandelen en masse aanbieden. Dit is valuebeleggen in een notendop.