Tegen een achtergrond van politieke onzekerheid worden dividenden ook in 2019 een belangrijk anker voor beleggers, zo blijkt uit het jaarlijkse dividendrapport van Allianz Global Investors, een van de grootste actieve vermogensbeheerders ter wereld.
Het Dividendrapport 2019 (zie bijlage) becijferde het uitkeringsgedrag van enkele belangrijke markten. Daaruit blijkt dat Europese bedrijven bijzonder ‘uitbetalingsvriendelijk’ zijn. Het dividendrendement lag eind 2018 op gemiddeld 3,8%, terwijl dat 3,2% was in Noord-Amerika en 2,0% in de Asia Pacific regio. In de eurozone bedroeg het gemiddelde dividendrendement in 2018 3,25%. In het VK was dat 4,97%.
Voor dit jaar verwacht AllianzGI dat de bedrijven in de MSCI Europa opnieuw een recordbedrag van ongeveer 350 miljard euro aan dividend uitkeren, ongeveer 16 miljard euro (4,8%) meer dan in 2018.
Het rapport laat ook zien dat aandelen met een hoog dividend minder volatiel zijn dan die van bedrijven met lagere dividendbetalingen. Met name de volatiliteit van Amerikaanse bedrijven die dividend uitkeren, is aanzienlijk lager dan van bedrijven zonder dividenduitkering. Sinds de jaren negentig laten de Europese dividendaandelen een vergelijkbare trend zien.
De handelsconflicten die de wereld teisteren, kunnen een drukkend effect hebben op de Europese economie en overslaan naar de Europese aandelenmarkten. Het uitbetalingsniveau geeft dan ook niet als enige factor de doorslag bij de aandelenselecties van AllianzGI. Jörg de Vries-Hippen, CIO Equity Europe: “Als actieve managers zien we een recessie als een koopkans om zo de veelbelovende posities in onze portefeuille verder uit te bouwen. Voor ons is een consistente dividendbetaling net zo belangrijk als het relatieve niveau ervan. De mix wijst op een gezonde onderliggende basis: zulke bedrijven hebben in zwaar weer sterke ankers.”
Enkele bedrijven bieden momenteel goed gefinancierde dividendbetalingen en groeipotentieel, zelfs tegen kortingsprijzen. In dit opzicht is er veel aandacht voor de Europese energiesector. De verwachting is dat grootschalige herstructureringen binnen de sector binnen afzienbare tijd renderen in de vorm van een sterkere kasstroom en dividenden. Verzekeraars staan bekend om hun dividendtraditie. Over de vooruitzichten voor Europa zegt de Vries-Hippen: “De economische groei in Europa komt in 2019 rond de 1,5% uit. Maar naarmate de wereldwijde liquiditeit opdroogt, neemt de druk toe. Een vertraging van de economie raakt niet alleen de met schulden overladen landen zoals Italië. Ook goed geoliede EU-motoren zoals Frankrijk en Duitsland hebben te maken met binnenlandse onrust en internationale geschillen. Bovendien is de EU kwetsbaar en de koers van de Europese aandelenmarkten hangt tevens af van hoe de Brexit uitpakt.”
Hans-Jörg Naumer, hoofd van Capital Market Analysis (mede-auteur van het onderzoek) vat samen: “Dividenduitkeringen zijn de airbags van beleggingsportefeuilles, en komen goed van pas gezien de recente ongunstige marktomstandigheden. Dividenden stabiliseren een portefeuille omdat ze koersschommelingen verzachten en een voorspelbaar inkomen genereren.”