Spaarquote gezinnen op hoogste niveau in drie jaar

De Belgische gezinnen lieten tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een spaarquote van 15 procent optekenen. Dat is het hoogste niveau in drie jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België (NBB). Vastgesteld werd dat het inkomen van de Belgische gezinnen sneller is gestegen dan de uitgaven.

Het bruto beschikbare inkomen nam volgens de Nationale Bank tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar met 1,5 procent toe, te wijten aan hogere lonen, grotere inkomsten uit beleggingen en een daling van de belastingen op inkomen en vermogen. Daarentegen namen de uitgaven slechts met 0,4 procent toe. Daardoor kon op 100 euro inkomsten door de consument gemiddeld 15 euro opzij worden gezet.

Over het hele jaar werd een spaarquote van 14,4 procent opgetekend, tegenover een niveau van 13,4 procent het jaar voordien. De investeringsquote bedroeg tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar 9,9 procent. Over het hele jaar werd een niveau van 10 procent gemeld. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien.

Bron: Express.be