(lage) Europese rentes stonden los van realiteit aldus Schroders

De obligatierente loopt de laatste tijd hard op, maar deze kwam dan ook van een onnatuurlijk laag niveau. De rendementen waren in Europa totaal los komen te staan van de realiteit. Met name voor schuldpapier met een langere looptijd was een correctie eigenlijk onvermijdelijk. De snelheid waarmee dat plaatsvindt is wel verrassend, vindt Gareth Isaac, fondsbeheerder fixed income bij Schroders .

Meer vola

Garethisaac
Gareth Isaac

Op lange termijn zullen perioden van volatiliteit vaker voorkomen. De recente onrust is een herinnering hoe illiquide de markten kunnen zijn in stressvolle tijden. Isaac ziet dit als een voorbode voor wat ons te wachten staat als de rente wordt verhoogd. Hij valt Draghi bij in zijn suggestie dat de markt maar moet wennen aan meer volatiliteit. ,

Volgens Isaac zijn de vooruitzichten voor obligaties met een middellange looptijd nog altijd sterk. De depositorente van de ECB is negatief en vergeet ook het opkoopprogramma niet. Of het positieve momentum voor het economisch herstel ook blijft met een hogere obligatierente moet nog blijken zo stelt Isaac.

Voorkeur investment grade en high yield

Schroders blijft positief gestemd over bepaalde sectoren binnen investment grade en high yield bedrijfsobligaties. De beleggers moeten echter uiterst selectief te werk gaan. Credit heeft het goed gedaan bij de uitverkoop van staatsobligaties. Isaac voorspelt dat de stijging van de rente op staatsobligaties zal afnemen, waardoor bedrijfsobligaties het goed blijven doen. Op korte termijn zal de volatiliteit wat afnemen als de markten richting meer realistische waarderingen bewegen. Met het wegebben van het volatiele sentiment zullen de beleggers weer terugkeren naar de obligatiemarkten, omdat cash geen alternatief is.