Negeer de ruis op de beurs, focus juist op waarderingen

Bijna dagelijks krijgen wij verzoeken door van aandelenbeleggers wat nu te doen gezien de heftige toestanden rondom Griekenland. Beleggers worden in onze ogen horendol van de tsunami aan nieuws hier over terwijl het voor aandelenbeleggers pure ruis is.

Negeer de #Grexit-ruis

Ronaldkok
Ronald Kok

Wanneer we naar de lange termijn-aandelenrendementen kijken dan zien we dat er maar een handjevol verklarende variabelen voor zijn. Dit impliceert dat de rest van het nieuws, hoe interessant ook, voor de aandelenbeleggers totale ruis is. Historisch gezien bieden macro-economische zaken, zoals nu rondom Griekenland, amper tot geen houvast om aandelenrendementen te kunnen voorspellen.

Crisissen zijn nu eenmaal niet te voorspellen en ook alle doorgewinterde valuebeleggers (en uiteraard Warren Buffett) kan hier simpelweg niet op anticiperen. Van alle harde crashes die we op de beurzen hebben gezien konden we doorgaans achteraf vaststellen dat het juist goede instapmomenten waren.

Wat verklaart aandelenrendementen wel?

Deze vraag is enerzijds heel simpel, anderzijds heel complex te beantwoorden: de winstgevendheid van het bedrijf. De winstgevendheid kan in diverse vormen worden uitgedrukt. De meest bekende variabelen zijn o.a. de winst per aandeel, het dividend, de kasstroom etc. Andere belangrijke factoren zijn uiteraard de solvabiliteit, de grootte van het bedrijf, het werkkapitaal en de boekwaarde per aandeel. Historisch gezien zijn dit de meest leidende variabelen voor de rendementen van aandelen.

Er is immers niet 1 belegger ter wereld die structureel positieve rendementen (meer dan de risicovrije rente) kon behalen op basis van het gebruiken van macro-economische factoren. Dit wordt nog eens onderstreept door de massale underperformances van de meeste top down actieve beleggers. Deze vaak worden en masse verslagen door de bottom-up beleggers.

Ons devies is dan ook de dagelijkse ruis zoveel mogelijk proberen te negeren en u alleen maar op 2 dingen te focussen: de waarderingen van aandelen en de spreiding in uw portefeuille. Mocht er een forse beurscrash komen (en die komt er want die zijn er om de paar jaar) dan bent u met een gespreide portefeuille (zegge ruim 40 verschillende aandelen) veel beter bestand dan zelfs een doorsnee (kapitaalsgewogen) tracker. Wanneer u uw kapitaal bijvoorbeeld over 40 aandelen zou spreiden dan heeft u per aandeel grosso modo 2,5 procent geinvesteerd.

De gemiddelde kapitaalsgewogen tracker leunt enorm op een klein aantal aandelen (meestal de populaire aandelen). Ziet u meer hier over in ons interview met Bryon Lake van Invesco Powershares.

Wij hopen dat u het hoofd zowel op de beurs als daar buiten koel kunt houden.

Ronald Kok, directeur Analist.be