Ed Yardeni: ‘aandelen zullen blijven stijgen ondanks teruglopende inkomsten’

Na gelijk te hebben gekregen over de fluctuerende aandelenmarkt heeft hij nu een nieuw doelwit: de analisten die voorspellen dat teruglopende inkomsten de markten spoedig zullen opbreken. “Er is terughoudendheid omdat de inkomsten voor de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk hetzelfde zijn als voorgaande jaren, misschien zijn ze zelfs iets lager. Maar ik denk dat we daarna de economie weer zullen zien groeien, gecombineerd met groeiende inkomsten.” Yardeni zei dit afgelopen woensdag op CNBC’s Trading Nation. De huidige cijfers en resultaten laten betekenen voor hem niets meer dan een korte pauze in de groei.

In een artikel van vorige week schrijft Yardeni, die de afgelopen decennia een naam opbouwde als strategisch adviseur voor investering van Deutsche Bank en Prudential: “Waarom blijven de aandelenprijzen stijgen na het dieptepunt in december, terwijl iedereen het enthousiasme probeert te temperen met waarschuwingen over inkomsten, terwijl sommige paniekzaaiers zelfs zeggen dat we nog verder zullen dalen zodra de bedrijfsresultaten over dit jaar naar buiten komen? Goeie vraag.”

Het ideale beleggersklimaat

Met een lage rente op Amerikaanse staatsobligaties en sterk stijgende aandelenkoersen, is dit volgens Yardeni het ideale beleggersklimaat. “Op Tweede Kerstdag (toen de markt zich begon te herstellen, red.) zei ik al dat ik vond dat investeerders eindelijk weer bij zinnen kwamen. Ik gaf toen al aan dat we waarschijnlijk geen recessie zouden krijgen en dat de enorme verliezen in het vierde kwartaal vooral een paniekreactie waren geweest. En inderdaad, we zijn nu in een mum van tijd weer terug bij af.”

De S&P 500 steeg 19% sinds het dieptepunt in december. Een stijging van nog 5% en de index bereikt het record van 2.940 van september 2018. Yardeni denkt dat de S&P dit jaar nog een hoogte van 3.100 punten zal bereiken. “Het duurt gewoon wat langer,” zei hij, nadat hij dit record eerder al had voorspeld voor 2018.