Experts waarschuwen voor structurele problemen met Chinese aandelen die het goed doen

Afgelopen dinsdag schoten de Chinese beurzen omhoog na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat de aangekondigde importtarieven op Chinese goederen worden uitgesteld tot nader order. The SSE Index in Shanghai had zijn beste dag sinds vier jaar. De FXI, een index bestaande uit de 50 grootste Chinese bedrijven bereikte het hoogste punt sinds afgelopen juni. Met een winst van 15% over 2019 doet dit fonds het beduidend beter dan de S&P 500 met 11,5% winst. Toch waarschuwen experts voor tegenvallende resultaten

Chinese stocks are in rally mode, but they could run into a roadblock from CNBC.

In Trading Nation van CNBC waarschuwt analist Gina Sanchez van Chantico Global voor tekortkomingen van dit fonds. Zo is de FXI voor bijna de helft opgebouwd met aandelen van bedrijven uit de financiële sector. “China heeft nog altijd een aantal structurele problemen met zijn economie. Voorlopig doet het land het beter dan de Verenigde Staten en neemt de groei slechts langzaam af, maar het [succes]verhaal van China als opkomende economie heeft de aandelenmarkt inmiddels flink verzadigd. Ik zou dus voorzichtig zijn,” aldus Sanchez.

Verlies op de korte termijn verwacht

Mark Newton van Newton Advisors ziet wel kansen voor de lange termijn, maar waarshuwt voor verliezen in de nabije toekomst. Volgens hem moeten investeerders nu hun winst nemen en weer kopen in een dal. Met een opwaartse trendbreuk staat het aandeel nu voor het eerst sinds voorjaar 2018 boven de $43,50. Een verdere stijging naar $46 ziet Newton niet snel gebeuren: “Er zijn wat negatieve vooruitzichten op de korte termijn, het fonds is wat dat betreft te snel omhooggegaan. 46 dollar is een hoog niveau. Het zou betekenen dat 50% van het verlies van vorig jaar daarmee is hersteld.”

Op de lange termijn denkt hij dat een zwakke Amerikaanse dollar en afnemende handelsspanningen tussen de VS en China de aandelen weer op kunnen drijven. Voorlopig zijn de vooruitzichten beperkt en is het volgens Newton niet het beste moment voor nieuwe aankopen van Chinese aandelen voor de lange termijn. In plaats daarvan beveelt hij een agressieve koopstrategie aan die inzet op kleine dipjes in de komende maanden.