Lentedip in expert sentiment

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

De beurzen zijn afgelopen maand flink doorgestegen. Een plus van maar liefst 4%. Dat hadden de experts niet verwacht. Ze had kortstondige optimisme ingeruild voor een lichte mate van somberheid. DE AEX is weliswaar gestegen, maar de fundamentele omstandigheden zijn niet zoveel is veranderd, immers de economische - en de winstverwachtingen blijven dalen. Bovendien zijn de Italiaanse zorgen zeker nog niet weg, aldus sommige experts. De geluiden en tweets van Trump voer de Duitse auto-industrie zijn ook zorgwekkend. In het slechtste geval zou dat wel eens erg negatief voor Europa kunnen uitpakken.

Natuurlijk heeft de US daar overigens zelfs dan ook veel last van. En bij de volgende enquête weten een stuk meer over Brexit. De experts zijn niet gerust op een goede afloop. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het sentiment sterk is verslechterd. Slecht 19% verwacht de AEX eind van maart meer dan 2% hoger zal staan. En maar liefst 52% gaat van een daling uit. Per saldo dus -32%, daarmee komt deze score in de somberte top 10. Misschien is er sprake van een lente dipje?

Aexbeleggen

Ook op lange termijn veel somberheid

De lange termijn vooruitzichten waren sowieso al een heel stuk terughoudender. Maar dat is nu ook flink verder weg gezakt. 16% verwacht een stijging van meer dan 6% in het komende halfjaar. 34% gaat van een daling uit.

Beleggen2019

Slechte aandelenkeuzes

In een verdergaande rally doen de minder aandelen het over het algemeen goed. Dat was duidelijk terug te zien in de uitstekende performance van Altice +11%, Randstad +12% en Signify +8%. Bij de toppers deed alleen ING het goed met een mooie stijging van 13%. Maar een dergelijk long/short portefeuille zou hebben geresulteerd in een verlies van maar liefst 4,8%. Dat is redelijk dramatisch. De keuze volgens de particuliere beleggers volgens IEX, kwam ongeveer neutraal uit. Het verschil zat hem vooral in dat zij ASML bij de toppers hadden gezet (+5%) en Unibail bij de loser (-10%).

Aandelenbeleggen

Maart begint met flinke misser

De experts hadden er zin in. Na de min van afgelopen maand wilde het goed maken en dus koos men RELX, want dat aandeel was opvallend achtergebleven. Sinds begin 2018 is Wolters Kluwer met 33% gestegen en RELX maar met 5%, terwijl de bedrijven redelijk gelijk zijn qua geografisch profiel. Dus RELX leek niet zo’n vreemde keuze. De enquête stond open tot en met 28 februari. En op 1 maart kwam het bericht naar buiten dat RELX een hele grote klant was kwijt geraakt en ging de koers met 8% onderuit. Dat is een slecht begin van de maand. Maar goed er zijn nog 30 dagen over om het goed te maken. Altice heeft men gewoon weer bovenaan bij de floppers gezet.

Beleggenaex

Er deden deze maand 68 experts met de enquête mee.