Waarom spreiding essentieel is, interview Ronald Kok

Onlangs interviewde Harm van Wijk, oprichter van onder andere de website Beleggen.com Ronald Kok van de websites Analist.nl en Analist.be. Ronald Kok benadrukt in het interview waarom spreiding echt giga essentieel is en dat zelfs de beste beleggers de markten niet kunnen voorspellen.

Ronald Kok over beleggen: spreiding, spreidng en nog eens spreiding


Bottom-up beleggen essentieel

Ondanks de onvoorspelbaarheid van de financiële markten pleit Ronald wel voor grondige aandelenanalyse op basis van de meest succesvolle aandelenscreeners. Belangrijke waarderingsvariabelen die daarbij gebruikt worden zijn uiteraard de koers/winst-verhouding, het dividendrendement, de koers/boekwaarde etc. Naast de bekende waarderingsvariabelen duidt Ronald ook op de kwalitatieve variabelen zoals kasstromen, omzetten, winstgevendheid en de solvabiliteit. Ook kan een momentum een goede voorspeller zijn. Maar niet 1 groep of ratio is consistent aldus Ronald en vandaar dat hij altijd pleit om een mix van deze variabelen te gebruiken.

Ook van het herbeleggingseffect moeten beleggers zeker profiteren aldus Ronald. Beleggers moeten volgens hem zichzelf niet gek maken door alle dagelijkse ruis en hij raadt aan om zoveel mogelijk het dagelijkse 'beursgeweld' te vermijden.