Speculatietaks vermijden door opties te combineren met aandelen

Nu de details van de speculatietaks bekend zijn, zijn beleggers massaal op zoek gegaan naar alternatieven. In dit artikel verneemt u drie alternatieven hoe u kunt beleggen zonder de gevolgen te moeten dragen van de speculatietaks.

Slimme beleggers die kennis hebben van opties en eerder op middellange termijn handelen (3 maand – 6 maand) zullen eerder kiezen voor een constructie tussen de gekochte aandelen en geschreven call opties om speculatietaks te vermijden. Immers opties die worden uitgeoefend zijn vrijgesteld van speculatietaks.

Een geschreven call optie houdt in dat de onderliggende aandelen moeten geleverd worden aan de uitoefenprijs wanneer de optie in the money is. In ruil voor deze verplichting wordt een premie ontvangen. Een voorbeeld kan meer duidelijkheid verschaffen:

Details speculatietaks bij geschreven callopties

André heeft vorige maand 200 aandelen BNP gekocht aan € 50,00. BNP staat op dit moment aan € 53,00. André vindt dan ook dat het tijd is om zijn winst te verzilveren en wil speculatietaks vermijden. Daarom schrijft hij 2 aandelenopties op BNP met een uitoefenprijs van € 40,00 met zo kort mogelijke vervaldatum. Voor de verkoop van deze optie ontvangt André een premie die gelijk is aan € 13,50. Op eindvervaldag van de optie staat het aandeel BNP nog steeds aan € 53,00.

De call optie zal dus worden uitgeoefend en André zal 200 aandelen moeten verkopen aan € 40,00. Aangezien hij op deze aandelen trade geen winst maakt (gekocht aan €50,00, terug verkocht aan € 40,00) kan hij speculatietaks vermijden. Op de call optie zelf heeft André een winst gemaakt van € 1.350 per contract. Aangezien een uitgeoefende optie ook buiten de speculatietaks valt, zal hij ook hier een speculatietaks vermijden.

Het uiteindelijk resultaat van de constructie van André is een winst van € 700 waar hij geen speculatietaks op hoeft te betalen.

Leest u hier meer over de ins en outs van de speculatietaks.