Skagen: Marktonrust schept juist kansen voor beleggers

Kristofferstensrud
Kristoffer Stensrud

De slechtste start van het nieuwe beursjaar sinds de financiële crisis biedt uitgelezen kansen voor langetermijnbeleggers en stockpickers zoals Skagen, stelt Kristoffer Stensrud, fondsbeheerder van Skagen Kon-Tiki.

Niet meer dan een mondiale correctie

Wereldwijd vluchten beleggers uit financiële markten uit angst voor de groeivertraging in China. Het marktsentiment gaat op en neer al naar gelang de ontwikkelingen in China en op de oliemarkten. Sinds het begin van dit jaar is al bijna 7000 miljard US dollar aan beurswaarde verdampt.

Volgens Stensrud is dit niet meer dan een mondiale correctie. De aandelenmarkten zijn vanuit historisch perspectief niet vreselijk duur geprijsd. De koerswinstverhouding van 16,2 voor de MSCI All Country World Index is de laagste sinds oktober 2014; voor de MSCI EM Index is de dezelfde ratio naar 10,7 gedaald - het niveau van Q1 2014.

In de markten heerst grote onzekerheid over het groeitempo van China en de mate waarin dit de rest van de wereldeconomie besmet, vult Torgeir Høien, fondsbeheerder van Skagen Tellus, aan. Het groeitempo van de Chinese economie ligt waarschijnlijk lager dan de officiële cijfers doen geloven.

Keep calm and seize your opportunities

Kijkend naar de MSCI All Country World Index valt op dat de correctie alle sectoren raakt. De zwaarste klappen - met dalingen van 10% of meer - vallen in de sectoren materialen, energie, financials en duurzame consumptiegoederen. Deze sectoren worden het hardst getroffen door de vertragende Chinese economie en de spill-over naar de rest van de wereld.

De markten zijn nu in de greep van volatiliteit en daarvan kan nog meer in het verschiet liggen. Het beste wat je nu kunt doen, is kalm blijven en de kansen grijpen als ze zich aandienen, adviseert Stensrud.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.