Keep calm and carry on: Waarom beleggers beter rustig kunnen blijven

Prospervanzanten
Prosper van Zanten

Bijdrage geschreven door Columbia Threadneedle

Door de voortdurende economische perikelen in China zijn alleen al op de Britse aandelenmarkt miljarden in rook opgegaan, maar juist op dergelijke momenten is het belangrijk voor beleggers niet in paniek te raken, aangezien beleggen een zaak van lange adem is.

Wanneer mensen op de aandelenmarkt beleggen, doen ze dat in de wetenschap dat dit bepaalde risico's met zich meebrengt. Maar zelfs de meest doorgewinterde belegger wasverrast door de volatiliteit op de wereldmarkten die ertoe heeft geleid dat de 100 grootste Britse bedrijven tijdens de eerste dagen van 2016 in één ochtend GBP 40 miljard minder waard werden.

Het jaar was amper begonnen of beleggers werden op 4 januari geconfronteerd met een crash op de aandelenmarkt in China die zich in de dagen daarna - mede vanwege aanhoudende diplomatieke wrijvingen in het Midden-Oosten en de verder dalende grondstoffenprijzen - snel verspreidde naar Groot-Brittannië, de VS, Europa en andere delen van de wereld.

Nu de schermen van traders dieprood kleuren en de media alarmerende artikelen publiceren over de toestand van de wereldeconomie, wordt het gemoed van zelfs de meest stoïcijnse beleggers danig op de proef gesteld.

Maar dit is niet het moment om in paniek te raken

Zoals de gerespecteerde beleggingsgoeroe Warren Buffett zegt: "In de 20e eeuw doorstonden de Verenigde Staten twee wereldoorlogen en andere traumatische en kostbare militaire conflicten, de Depressie, een stuk of tien recessies en financiële panieksituaties, oliecrises, een griepepidemie en het aftreden van een in ongenade gevallen president. En toch steeg de Dow Jones -index van 66 naar 11.497 punten."(1 )

Beleggen voor de lange termijn

De chaos op de aandelenmarkten in januari 2016 komt niet als een volslagen verrassing. In december 2015 waarschuwde Mark Burgess, Chief Investment Officer EMEA en Global Head of Equities bij Columbia Threadneedle Investments, beleggers dat "de volgende crisis dichterbij is dan de laatste crisis", en "de vertraging in China problemen kan opleveren". De yuan die keldert ten opzichte van de dollar, de markt in Shanghai die zinkt als een baksteen en de FTSE 100-index die onder de 6000-puntengrens daalt: dat mag je best een crisis noemen.

Warren Buffett raken niet zo gauw in paniek op dit soort volatiele momenten. Ze weten dat wat zich op korte termijn als een noodsituatie voordoet, tien jaar later mogelijk niet zoveel om het lijf heeft.

Langetermijnbeleggen helpt om de pieken en dalen van de aandelenmarkt op te vangen en kan succesvoller zijn dan proberen met alle winden mee te waaien ('market timing'). Door laatstgenoemde strategie kunnen beleggers behoorlijke rendementen mislopen. Als u van 1985 tot en met 2015 volledig belegd zou zijn geweest in de Amerikaanse S&P 500 Index , dan had u een rendement op jaarbasis van 8,4% kunnen boeken.

Als je echter de beste tien dagen uit die periode haalt, dan zou dit rendement op jaarbasis zijn gedaald tot 6,69%. Haal de beste 25 dagen eruit en het gemiddelde jaarlijkse rendement zou nog maar 3,06% bedragen (2).

Regelmatig beleggen

Met een'buy-and-hold'-strategie profiteert u van samengestelde rente (waarbij u inkomsten genereert over eerdere inkomsten) om een groter rendement te behalen, maar dit werkt alleen als u uw inleg laat staan en de tijd geeft te renderen. Maar er zijn ook langetermijnbeleggers die regelmatig investeren en druppelsgewijs geld toevoegen aan hun beleggingen om te profiteren van het effect van 'middelen'.

Dat is wanneer met uw inleg een groter aantal deelnemingsrechten of aandelen kan worden gekocht wanneer de koersen dalen, hetgeen leidt tot een hoger beleggingsrendement als herstel intreedt.

Eenvoudig gezegd, in tijden als deze - waar miljarden zijn verdampt als het gaat om de beurswaarde van bedrijven - krijgen beleggers die regelmatig investeren meer waar voor hun geld.

Actief versus passief

Daarnaast zijn actieve fondsbeheerders in staat bij zowel stijgende als dalende markten waarde te creëren, zelfs in dalende markten. Beleggers die een index passief 'tracken' zullen hun rendement zien dalen in lijn met de beweging van de markten waarin ze beleggen, terwijl een actieve beheerder gedurende perioden van volatiliteit zal volharden om ervoor te zorgen dat zijn of haar fonds waarde toevoegt.

Het selecteren van een actieve fondsbeheerder, die heeft aangetoond echte rendementen te kunnen behalen, is van cruciaal belang om beleggers zo goed mogelijk door zwaar weer op de aandelenmarkten te loodsen en vermogensgroei op lange termijn te realiseren. Columbia Threadneedle werd onlangs genoemd als het bedrijf waarvan de fondsen de afgelopen tien jaar hun benchmark op de meest regelmatige wijze hebben overtroffen (3).

Met dit in het achterhoofd zullen beleggers met een verstandige, gediversifieerde en op de lange termijn gerichte beleggingsstrategie ongetwijfeld 'rustig blijven doorgaan', en niet in paniek raken.

1 The New York Times, Buy American. I am. 16 oktober 2008.
2 Columbia Threadneedle Time, not timing Global Perspectives Blog, 25 augustus 2015
3 The Sunday Times For a long-running hit, you need a starcast, 6 december 2015. Onderzoek door FE Trustnet

analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.be

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.