Financière de l’Echiquier blijft behoedzaam

Bijdrage geschreven door Marc Craquelin, Directeur activabeheer, La Financière de l’Echiquier

Vorige week zagen we nog maar eens een zeer sterke volatiliteit over het geheel van de risicovolle activa, met name de olie en aandelen. De olie bijvoorbeeld daalde eerste met 13% om dan terug met 21% te stijgen.

De meeste aandelenmarkten sloten de week af met winst dankzij een sterke rally vanaf donderdag, omdat de persconferentie van Mario Draghi en de speech in Davos van Khalid al-Falih, voorzitter van Aramco, goed onthaald werden door de beleggers.

1. Draghi klonk geruststellend en voedde de hoop dat er in maart een “betekenisvolle” tussenkomst zou volgen in de strijd tegen het deflatierisico. We kunnen een verlaging van de depositorente verwachten tot -0,4% alsook een uitbreiding van het QE-programma, met een verruiming van de obligaties die in aanmerking komen voor opkoop door de ECB.

2. Khalid al-Falih vond het prijsniveau van de olie irrationeel. Volgens hem zijn de prijzen te veel gezakt en zouden ze tegen het einde van het jaar terug moeten stijgen. De beleggers hebben nochtans het tweede gedeelte van de zin verdrongen, waarin zei hij dat Saoedi-Arabië de productie niet zal verminderen, wat de zijn boodschap enigszins ondergroef.

De stijging van de aandelenmarkten verminderde de druk op de Europese aandelen, maar had vooral betrekking op de terugkoop van short-posities. Ondanks de stijging van de volatiliteit heeft de markt niet echt gecapituleerd.

Daarom blijven we voorzichtig in afwachting van een echte katalysator : een daling van de vrees omtrent de wereldwijde groei en een stabilisatie van de olieprijzen door een vermindering van het aanbod.