Ook Schroders ziet olieprijzen voorlopig niet stijgen

Keithwade
Keith Wade

Uit een Reuters enquête kwam naar voren dat rekening wordt gehouden met een olieprijs boven de 50 US dollar eind 2016. Uit een peiling van Schroders blijkt ook dat een krappe meerderheid van de respondenten prefereert in olie te beleggen boven andere grondstoffenbeleggingen.

Veel analisten menen dat de prijsdaling van olie te ver is doorgeschoten. Een overschot in het aanbod wordt als belangrijkste oorzaak aangewezen. James Barrineau, Co-Head EMD, is ook die mening toegedaan. Maar de prijs kan volgens hem nog richting de 20 US dollar per vat dalen, maar dat bespoedigt de aanpassing aan de aanbodzijde juist.

Wat de vraagkant betreft zijn er natuurlijk zorgen over China, maar de tweede economie ter wereld groeit nog altijd met om en nabij 7% op jaarbasis. Ook de wereldeconomie herstelt. Dat moet ook effect op de vraag naar olie hebben. Tekenen van een aanstaand prijsherstel zijn vooralsnog schaars.

Jamesbarrineau
James Barrineau

Olie lang 'laag'

Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders , houdt rekening met een langdurig lage olieprijs. Op korte termijn kan de olieprijs nog verder dalen en niemand lijkt zich gewonnen te geven in de strijd tussen VS en OPEC om marktaandeel. Wade merkt op dat de markt zich heeft laten verrassen door de weerbarstigheid van de schalieolieproducenten in de VS en hun aanpassingsvermogen om kosten te verlagen. Saoedi-Arabië voert de druk verder op en is bereid een langdurige prijzenslag aan te gaan.

Het herstelpad voor de grondstoffenprijzen en olie in het bijzonder lijkt vol hobbels en gaten te zitten. Optimistische beleggers met een langetermijnvisie zien dat het negatieve sentiment begint te kantelen en ruiken potentiële value in het zwarte goud.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.