Beleggingsfondsen: de koopkansen van april

Daar vele beleggers fondsen of trackers kiezen aan de hand van de prestaties die ze vinden op het internet, kopen ze dikwijls veel te hoog geprijsde eenheden aan. In het beste geval blijven die dan enige tijd terplaatse trappelen of nog erger, gaan dan in een duikvlucht lagere regionen opzoeken.

Marcperson
Marc Person

Daar ik reeds in oktober 2018 vaststelde dat de prestaties voor de volgende maanden maar pover zouden zijn, heb ik op dat moment reeds de suggestie gelanceerd om beter aan de kant te blijven afwachten. Weinig return bekomen en dan nog het risico te lopen die belegging in een recessie zien te eindigen, leek me geen goed plan.

De adviseurs/verkopers schreeuwden moord en brand: zij moesten immers hun commissie binnen halen en eind december hun jaarobjectief behalen. Een belang dat haaks staat op het belang van de klant.

Gelukkig was er eind december nog een ferme dip: diegenen die daar gebruik van hebben gemaakt, zitten nu al waarschijnlijk op een mooi resultaat.

Op dit moment (01/04/2019) noteren de meeste fondsen weer (bijna) op hun hoogtepunt en is het niet aan te raden om bij te kopen of zeker grote bedragen te investeren.

Om toch een lijstje van fondsen op een bodemkoers te kunnen publiceren, heb ik de filter moeten aanpassen: Ik heb de fondsen moeten uitfilteren die waarvan de mediaan van de laatste 120 jaarrendementen (telkens een tussenperiode van een halve maand) minstens 6% bedroeg. Vorige lijst op 16/03 bedroeg die mediaan nog minstens 10%.

Zijn dat nu minderwaardige fondsen?

Koersenbeleggingsfondsen

Dat ze op een dieptepunt zitten, zegt helemaal niks over de kwaliteit. Een topsporter kan een topprestatie leveren, maar houdt dat gewoonlijk geen uren vol. Denk maar aan een sprint in een wielerwedstrijd. Wel is het zo dat die mediaan een signaal kan zijn: een hogere mediaan geeft aan dat het fonds een hoger potentieel heeft.

Zijn dat de fondsen die je moet hebben?

Die studie heb ik niet kunnen maken omdat ik jouw beleggingsprofiel niet ken en ook jouw portefeuille niet. Past het in jouw visie, is er al niet teveel overlap, zie je iets in die regio of die sector,…

Allemaal vragen waar jij alleen het antwoord kan op geven.

Laat het me zo stellen dat dit lijstje jou op ideeën kan brengen.

All the rest is up to you. Succes er mee !