BNY Mellon noemt goud vast portefeuille-onderdeel

Beleggen in goud was niet altijd even populair in de afgelopen vijf jaar, zegt Suzanne Hutchins, portfolio manager in het Real Return team van Newton, een boutique van BNY Mellon. Maar goud verdient nog steeds een plek in een absolute return portfolio, gelooft zij.

Suzannehutchins
Suzanne Hutchins

De Real Return strategie van Newton heeft historisch gezien een blootstelling aan goud tussen de 6% en 13%, met een gemiddelde positieomvang van 9% sinds 2010. Afgelopen maand bedroeg de positieomvang ongeveer 9,6%, waarvan 5,3% in fysiek goud is belegd en de rest in goudmijnbedrijven.

Volgens Hutchins is goud niet te vergelijken met andere assets of grondstoffen. In de verhitte debatten rond het edelmetaal wordt die fout regelmatig gemaakt en wordt goud op één lijn gezet met assets zoals aandelen. Met beweert dan dat een voorkeur voor goud gepaard gaat met een antipathie tegen bijvoorbeeld aandelen. Dit is absoluut niet het geval.

"Non-yielding"

Goud is volgens Hutchins een non-yielding asset, die gezien kan worden als een safe haven valuta, maar die niet ingedeeld kan worden bij andere grondstoffen die gebruikt worden om economische activiteit mee te ontplooien. Het feit dat goud niet als andere grondstoffen geconsumeerd wordt, maar geleidelijk in hoeveelheid vermeerdert zonder dat dit gevolgen heeft voor de waarde - goud heeft een hoge stock to flow ratio - maakt het edelmetaal geschikt als monetaire eenheid.

Monetair beleid maakt valuta's risicovoller

De aanhoudende toepassing van een ruim monetair beleid zorgt ervoor dat de valuta waarin veel activa genoteerd is, in toenemende mate risicovol is. In dergelijke omstandigheden, waarin papiergeld devalueert en volatiel is, kan het zinvol zijn om een deel van de portfolio aan te houden in een asset die losstaat van het huidige - op krediet gebaseerde - financiële systeem als een vorm van diversificatie. Belegger doen er verstandig aan goud aan te houden om dezelfde reden waarom staten goud aanhouden, namelijk als financiële reserve.

Volgens Newton neemt de volatiliteit (dus het risico op permanent vermogensverlies) toe, waardoor het afdekken van risico’s in de portfolio van wezenlijk belang is. Het alternatief is om volledig belegd te blijven in risicodragende assets en in tijden van crisis proberen als eerste de uitgang te bereiken, met het gevaar dat die exit dan geblokkeerd wordt door andere beleggers die hetzelfde proberen. En in dat geval zijn er geen vluchthavens beschikbaar. Dat risico durft Newton niet te lopen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.