Russische en Deense aandelen wederom aan kop

Over de afgelopen 12 maanden lage het gemiddelde rendement van aandelen wereldwijd op een verlies van circa 6,6 procent. Het gemiddelde Nederlandse aandeel verloor ruim 9 procent.

Van de Amerikaanse en Europese landen noteren alleen die van Rusland, Denemarken, Finland en Zweden in het groen.

De onderstaande grafiek laat de rendementen over de afgelopen 12 maanden zien. Te zien is dat de Oekraïense aandelen wederom forse klappen hebben gehad (lees goedkoper geworden zijn). Ook de Italiaanse en Griekse aandelen gingen grosso modo weer behoorlijk onderuit.

12 maandsrendementen aandelen wereldwijd

Aandelenrendementenbeurzen

Home bias

Uit de bovenstaande cijfers blijkt wederom dat het voor beleggers essentieel is om internationaal te spreiden. Nog maar al te vaak zien we dat beleggers een enorme ‘home bias’ hebben. Hiermee bedoelen we dat de Belgische beleggers bijna alleen maar Belgische aandelen kopen en dito voor de Nederlanders.

Aandelenscreeners essentieel

Tal van academische onderzoeken hebben aangetoond dat door het dichtbij huis beleggen de beleggers niet alleen lagere rendementen behalen maar dat ze ook veel meer risico’s lopen. Door het gebruik van onze aandelenscreener (zie de zesde knop vanaf links in ons menu) kunt u met een paar muisklikken al direct over de grenzen heen kijken en zo direct uw beleggingsspectrum vergroten.

Vaak horen we als tegenargument om niet over de grens te gaan beleggen het gevaar van tegenvallende wisselkoersen. Dit gevaar is echter een sprookje want in de praktijk zult u zien dat bij een redelijk aantal buitenlandse aandelen, dat door de tijd heen, u net zoveel voordeel als nadeel heeft van valutabewegingen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.