BNY noemt opkomende markten weer aantrekkelijk

Cwarrenskillman
C. Warren Skillman

In de afgelopen vijf jaar zijn aandelen van opkomende markten aanzienlijk achtergebleven bij hun tegenhangers in ontwikkelde markten. Hoewel het sentiment nog altijd niet goed is, zijn waarderingen inmiddels aantrekkelijk geworden en bieden opkomende markten goede rendementsverwachtingen voor de komende jaren, voorspellen C. Warren Skillman en William J. Adams, managing directors bij The Boston Company Asset Management, een boutique van BNY Mellon.

Aantrekkelijke waarderingen

De mening ten aanzien van opkomende markten als beleggingscategorie is de afgelopen vijf jaar veranderd van geliefd naar een van scepsis. In deze periode is de commodity super-cycle ingestort en hebben veel opkomende markten last gehad van een sterke US dollar, die een conjuncturele verslechtering van de binnenlandse groei en druk op de eigen valuta veroorzaakte. Als gevolg hiervan zijn aandelen van opkomende markten aanzienlijk achtergebleven bij hun tegenhangers in ontwikkelde markten.

Grote delen van deze beleggingscategorie zijn inmiddels oversold geraakt en zijn zodoende op een aantrekkelijk waarderingsniveau terecht gekomen. Een combinatie van interne en externe factoren hebben dit jaar het sentiment rond opkomende markten verbeterd. De vraag is of dit herstel duurzaam is.

Verbetering van aantal fundamentals

Pessimistische beleggers beweren dat lage waarderingen en een bescheiden macro-economische verbetering nog geen garantie zijn voor een duurzame omslag in het sentiment onder beleggers en een verbetering van de bedrijfsresultaten. Maar Skiliman en Adams zien dat structurele en fundamentele verbeteringen, die een ondergesneeuwd waren in de macro-ruis en de focus op de Fed, vaste vorm beginnen aan te nemen:

 • verbetering van de concurrentiepositie in de export - Braziliaanse export is de afgelopen 12 maanden verbeterd, na het absorberen van een devaluatie van de munt en een voortdurende binnenlandse recessie.
 • betere capex-discipline - Veel opkomende markten hebben kapitaalinvesteringen beperkt die hadden geleid tot overcapaciteit in bepaalde sectoren.
 • herstructurering en afbouw van schulden - Bedrijven reageren op de conjuncturele neergang in opkomende markten en tragere groei van de wereldeconomie door een efficiëntere kapitaalallocatie.
 • politieke veranderingen en hervormingen

  Tijd om weer in te stappen

  Williamadams
  William J. Adams

  De beleggingsvooruitzichten op de lange termijn voor opkomende markten blijven onverminderd goed, meent The Boston Company, ondersteund door gunstige demografische ontwikkelingen, een opwaarts ontwikkelingspotentieel en meer ruimte voor economische groei. Natuurlijk, opkomende markten zijn volatieler dan ontwikkelde markten en gevoelig voor veranderingen in het beleggingssentiment. Maar historisch gezien loont het in te stappen in deze beleggingscategorie na een langdurige periode van absolute en relatief zwakke prestaties, gecombineerd met aantrekkelijke waarderingen.

  Met veel slecht nieuws ingeprijsd kunnen zelfs een gestabiliseerde US dollar en licht hogere grondstoffenprijzen een verbetering van de bedrijfswinsten in opkomende markten realiseren. Als het herstel doorzet zullen waardeaandelen, die de afgelopen vijf jaar zijn achtergebleven het meest profiteren.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.be B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.