Net als op het EK: vlak de kleintjes in Europa niet uit

Door Peter Botoucharov en Ivan Morosov, staatsobligatie-analisten bij T. Rowe Price

Zoals elk succesvol voetbalelftal zoekt T. Rowe Price bij de samenstelling van obligatieportefeuilles steeds naar de juiste balans tussen stabiele, betrouwbare kernposities van hoge kwaliteit, enkele meer risico zoekende namen die extra rendement kunnen opleveren en een stevige defensieve positionering om de portefeuilles weerbaar te maken mochten de kansen opeens keren. Uiteraard wordt de wedstrijd gewonnen door te scoren, dus is het vinden van selecte rendementgerichte namen voor de kern van de portefeuille een belangrijke taak voor onze analisten.

Maar te veel aanvallers kan het team kwetsbaar maken in de defensie, en daarom zorgen we voor voldoende dekking in de achterhoede zodat een evenwichtige portefeuille ontstaat, die op lange termijn betrouwbare prestaties levert en eventuele waardedalingen beperkt houdt.

Onze Europese beleggingen hebben, zoals de deelnemers aan het EK-toernooi, elk hun specifieke kenmerken en sterke punten…

Zweden

Zweden trekt ons omdat er nog steeds ruimte voor een verdere rentedaling is. Onze focus ligt echter op kwaliteit. Zoals het Zweedse elftal vertrouwt op sterspeler Zlatan, hebben wij een aanzienlijke positie in gedekte bankobligaties van AAA-kwaliteit, die aantrekkelijke effectieve rendementen blijven opleveren.

Duitsland

Die Mannschaft staat garant voor degelijke prestaties en stelt zelden teleur, en hetzelfde kan worden gezegd van Duitse staatsobligaties. Maar misschien begint het team zijn top te naderen. Iets soortgelijks geldt voor de inmiddels zeer hoog geprijsde staatsobligaties van het land; misschien is niet lonend ze nog veel langer te steunen nu de Duitse 10-jaars rente tot 0% gedaald is.

Roemenië

Roemenië is aantrekkelijk als vastrentende belegging, vooral de in lokale valuta uitgegeven staatsobligaties. Fundamenteel gezien zal de gestage verbetering van kredietomstandigheden in het land waarschijnlijk tot verdere opwaardering van zijn kredietstatus (momenteel BBB-) leiden, maar pas nadat de drukke verkiezingskalender van dit jaar achter de rug is. Roemeense obligaties behoren tot de hoogst renderende van alle Europese investment grade staatsobligaties, wat ze in een wereld met ultralage rentes bijzonder aantrekkelijk maakt.

Anders dan de Roemeense economie, die een tijdelijke groeispurt doormaakt, zal het Roemeense elftal waarschijnlijk geleidelijk beter worden, net als de kredietomstandigheden in het land.

Kroatië

Het jongste lid van de Europese Unie is Kroatië, dat in juli 2013 toetrad. Zoals zijn ondergewaardeerde nationale elftal leunt op enkele sterke spelers, profiteert Kroatië van de verankerende structuur en het beleid van de EU, de verdere aanpassing van de overheidsfinanciën en de betalingsbalans en een stijging van de directe buitenlandse investeringen. Dit geeft een positieve impuls aan deze aantrekkelijke, grotendeels dienstengerichte toeristenbestemming. Maar pas op: binnenlandse politieke ontwikkelingen zouden roet in het eten kunnen gooien…

IJsland

Met slechts 330.000 inwoners is IJsland de kleinste EK-deelnemer ooit. Het team telt enkele goede spelers, waaronder de bij Swansea spelende Gylfi Sigurdsson, maar in het algemeen is zijn succes gebaseerd op gedisciplineerd team-spel – een eigenschap die het hele land kenmerkt. De kredietomstandigheden in IJsland zijn aan de beterende hand dankzij een solide economische groei, dalende schuldratio’s en de instroom van buitenlands kapitaal. Het heeft een begrotingsoverschot en de staatsschuld zal volgend jaar dalen tot minder dan 60% van het bbp.

Hoge inkomsten uit het toerisme hebben voor een overschot op de lopende rekening gezorgd, zodat de komende jaren verdere verhogingen van de kredietstatus te verwachten zijn. We zijn al enige tijd belegd in IJslandse staatsobligaties en enkele bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit in de bankensector.

Frankrijk

Anders dan voor Franse équipe, die favoriet is op het toernooi, zijn de vooruitzichten voor de Franse kredietmarkten op termijn niet hoopgevend. De overheidsfinanciën staan er slecht voor en het begrotingstekort daalt nauwelijks. De staatsschuld komt dit jaar waarschijnlijk uit op meer dan 100% van het bbp en blijft stijgen. De Franse regering is onvoldoende bereid om de economie te hervormen – zoals blijkt uit de moeizame totstandkoming van een nieuwe arbeidswet die het aannemen en ontslaan van personeel een klein beetje vergemakkelijkt.

Ondanks een geringe groei in de komende paar jaar dreigt Frankrijk zijn concurrentiepositie op langere termijn kwijt te raken. Er zijn echter nog enkele kansen te vinden in de bank- en de gezondheidssector.

Spanje

De heersende kampioen, La Roja, brengt opnieuw een sterk team in het veld, maar voor zowel de nationale selectie als het land zijn de vooruitzichten gemengd. Hoewel het Spaanse elftal vol getalenteerde spelers zit, verloor het zijn laatste oefenwedstrijd tegen Georgië. De Spaanse economie herstelt zich snel, dankzij een sterke binnenlandse vraag en een verbetering van de arbeidsmarkt. Het bankensysteem is veel beter in vorm dan een paar jaar geleden, zowel wat betreft de kapitaalratio’s als het percentage NPL’s.

Daar staat tegenover dat de politieke risico’s hoog zijn en de sanering van de overheidsfinanciën hapert, ondanks de sterke groei. Het begrotingstekort was in 2015 meer dan 5% van het bbp, terwijl gestreefd werd naar 4,2%. Daarom beleggen we in Spanje voornamelijk in bankobligaties van hoge kwaliteit en in kortlopende staatsobligaties.

Portugal

We hadden altijd een long duration in Portugal, maar hebben winst genomen omdat de vooruitzichten voor de lange termijn minder rooskleurig worden. De economie groeit slechts mondjesmaat en een versnelling zit er voorlopig niet in. Het land heeft een klein begrotingsoverschot maar de staatsschuld, 130% van het bbp, is zeer hoog. Zodoende heeft de overheid weinig ruimte om nieuwe schokken op te vangen – net als het Portugese elftal als dat zijn sterspeler Cristiano Ronaldo zou kwijtraken.