Schroders: Laten markten zich echt door Brexit-opiniepeilingen leiden?

Voorafgaand aan het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU overspoelen de media ons met allerlei peilingen. Marcus Brookes, Head of Multi-Manager bij Schroders , kijkt wat dit betekent voor de markten. De bewegingen tot nu toe passen niet echt bij de verwachtingen. Nu breekt er een interessantere periode aan, waarin heftige bewegingen mogelijk zijn.

Marcusbrookes
Marcus Brookes

De consensus is wel dat peilingen onbetrouwbaar zijn en dat het veiliger is om af te gaan op de verwachtingen van de wedkantoren. In peilingen liggen Brexit en Bremain dichtbij elkaar, maar wedkantoren wijzen op een overtuigende winst voor de voorstanders van lidmaatschap van de EU. Er is echter ook bewijs dat dit keer de peilingen dichtbij de waarheid liggen.

Markten bewegen anders dan verwacht

Wat zijn de implicaties voor de markten? De reacties in de markten zijn anders dan past bij de consensus, merkt Brookes op. De consensus op de valutamarkt is dat het pond sterling verzwakt uit zorg dat het Brexit-kamp de overhand krijgt.

Maar de valuta verzwakte al in de maanden voorafgaand aan de campagne voor het referendum. De overtuiging op obligatiemarkten is dat een vertrek slecht uitpakt voor de staats- en bedrijfsobligaties. Maar sinds het Brexit-kamp stijgt in de peilingen, is de rente op tienjaars Gilts gedaald. Niet wat men zou verwachten.

De consensus op de aandelenmarkten is dat Britse beursgenoteerde ondernemingen, die hun omzet vooral in het VK genereren, gevaar lopen. Het is niet makkelijk de Britse aandelenbeurs van bredere wereldwijde trends los te maken, maar de zwakte van de FTSE 250 en de FTSE Small Cap tot dusverre dit jaar is voor een deel toe te schrijven aan hun grote blootstelling aan Britse binnenlandse bedrijven. De FTSE 100 is samengesteld uit internationaal opererende bedrijven en heeft daar recentelijk voordeel van. Met name grondstoffengerelateerde bedrijven doen het goed. Maar dat is een trend die wereldwijd waarneembaar is en niet alleen in het VK.

Onderzoek van de Financial Times wijst banken, retailers en bouwbedrijven als potentiële slachtoffers van een Brexit aan. Maar al die sectoren zijn dit jaar al fors gedaald. Er lijkt al flink wat pessimisme ingeprijsd te zijn. Het kan er ook op wijzen dat de Britse economie serieus vertraagt, nog los van het referendum.

Nu pas wordt het interessant voor de markt

De discussie over het EU-refereundum loopt al maanden en velen in het Verenigd Koninkrijk hebben het als weinig inspirerend ervaren. Beide kampen missen krachtige argumenten. Nu breekt er een interessante tijd aan, omdat de financiële markten vaker en heftiger op de data gaan reageren.

In geval van een Brexit kunnen forse verschuivingen in financiële activa plaatsvinden, maar de sectoren die de consensus als potentiële slachtoffers aanwijst, staan er al een tijdje zwak voor. Aan de andere kant, verdere verzwakking is natuurlijk mogelijk en moet rekening mee gehouden worden.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.