BNY Mellon: Positief over Japan op middellange termijn

Mizukikashima
Mizuki Kashima

Japanse aandelenindices lieten een gemengd beeld in augustus zien. De TOPIX Total Return index noteerde een groei van 0,51%, terwijl de Russell Nomura Small Cap-index 3,2% daalde. De lagere groeiverwachting van de wereldeconomie, de vertroebelde economische vooruitzichten voor de Europese economie na de uitslag va het Britse EU-referendum en de sterk gestegen yen dit jaar hebben onvermijdelijk geresulteerd in een neerwaartse bijstelling van de winstverwachtingen voor Japanse bedrijven. De Japanse beurs heeft deze veranderingen de afgelopen weerspiegeld, meent Mizuki Kashima, Head of Japanese Equity Investments van BNY Mellon Investment Management.

Echter, Kashima gelooft dat de vooruitzichten voor de Japanse aandelenmarkt op de middellange termijn aantrekkelijk zijn aangezien de Japanse binnenlandse economie zich in een zeldzame overgangsfase bevindt, waarin een verschuiving plaatsvindt van krimp naar expansie. De Japanse aandelen sell-off van dit jaar is grotendeels te wijten aan externe factoren en elke vertraging van de wereldeconomie zal ook Japan treffen, maar het fundament van de Japanse economie is stevig genoeg om dergelijke turbulentie te weerstaan. In tegenstelling tot het beeld dat men van Japan heeft is het land niet afhankelijk van de export. Slechts 15% van het BBP is export-gerelateerd en dat is lager dan de meeste landen in Azië of Europa. pakt de lagere olieprijs positief uit voor de bedrijfswinsten in het algemeen.

Kashima meent dat premier Abe en de Bank of Japan zich zullen inzetten om ervoor te zorgen dat het economisch herstel doorzet, de deflatie beëindigt en Japan weer op een groeipad wordt gezet. Eind september 2015 werd fase 2 van het Abenomics herstelprogramma afgekondigd, dat zich richt op een stijging van 20% van het nominale BBP in het begin van het volgende decennium.

Het programma zal ook het probleem van de krimpende Japanse bevolking aanpakken door de vruchtbaarheid te verhogen van 1,4 naar 1,8. Het is voor het eerst in vele decennia dat de overheid een top-down macro-economisch beleidsdoel heeft aangekondigd. Deze positieve ontwikkeling lijkt niet te zijn verwerkt op de financiële markten, omdat in deze turbulente periode er vooral veel aandacht is voor de korte termijn.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.