Experts zagen het beurszonnetje niet aankomen

Somberte overheerst nog steeds bij de experts. Maar toch was juni was een prima maand. De AEX steeg 3,7%. Dat hadden de profs niet zien aankomen. De hulp die er uit de hoek van de centrale bankiers kwam werd door de aandelen beleggers goed ontvangen. Zowel Powell als Draghi lieten in iedere geval in woorden (nog niet in daden) weten dat de monetaire teugels nog verder gevierd konden worden. Voor de komende maand blijft men somber (dat is de 6e keer op rij), maar een stuk minder dan in juni.

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl
Aexaandelen

Voor lange termijn een licht optimisme

Ook voor het komende halfjaar kijkt men met wat minder pessimistische blik naar aandelen. De voornaamste reden is dat veel experts eigenlijk geen reden meer voor een daling zien. De spagaat waarin de beurs zich bevindt zet nog even door. Positief voor de beurs is de extra stimulans door de ECB en de Fed en aan de andere kant staat de afzwakkende groei van de wereldeconomie, aldus een van de experts.

Aexverwachting

Wat denkt men van de G20?

De speciale vraag ging deze maand over de uitkomst van de gesprekken tussen Xi en Trump op de G20. De vraag was:

Wat zullen de besprekingen tussen Xi en Trump tijdens de G20 meeting opleveren?

 • Geen deal, slechts een uitstel tot volgende besprekingen
 • Ze spreken elkaar niet, tenminste niet een-op-een
 • Ze komen tot een voorlopige deal, waar de huidige tarieven nog in stand worden gehouden
 • Ze komen tot een deal en tarieven gaan terug naar het niveau van voor 2018

  Men is duidelijk over de verwachte uitkomsten in Osaka. Maar liefst 54% denkt dat er geen deal komt, maar dat er wederom een uitstel komt tot de volgende gesprekken. Nog eens 33% verwacht dat er wel een voorlopige deal komt en dat de huidige (verhoogde) tarieven in stand blijven.

  Handelsoorlog2019

  Toppers & Floppers

  Vorige maand stond het aandeel ver bovenaan bij de floppers. Dat bleek geen goede keuze. Het aandeel steeg maar liefst 18,8%. Ook AKZO bleek mooi te stijgen in tegenstelling tot wat er verwacht werd. Bj de toppers was alleen Galapagos een goede keuze. Ahold deed het de afgelopen maanden al erg slecht vandaar dan de experts het deze maand bij de toppers hadden geplaatst. Dat was in ieder geval nog te vroeg. Want ook in juni daalde het aandeel, met 2,4% maar liefst. In zo’n mooie maand toch een prestatie. Per saldo leverde een fictief long/short fonds een verlies van maar liefst 5,3% op. Dat is een prestatie. Overigens eindigde de keuze van de IEX lezers in de zelfde regionen. Logisch men had grotendeels de zelfde aandelen.

  Aandelenaex

  Voor de komende is Arcelor Mittal heel vaak genoemd wordt, zowel bij de toppers als bij de floppers, maar dat men elkaar perfect in evenwicht houdt. Het aandeel komt dus niet voor in een van de twee lijsten.

  Het meeste populaire aandeel is Royal Dutch Shell. De experts denken dat het aandeel gaat profiteren van de gestegen olieprijs. Takeaway kwam nieuw in de ASEX en gelijk in de toppers lijst. Bij de floppers staat AEGON bovenaan, ondanks een recente upgrade van een analist. En IMCD staat hier op een stevige tweede plaats.

  Beursaex

  Er deden deze maand 51 professionals aan de enquête mee. NB de berekeningen zijn gebaseerd op de slotkoersen per 27-06-19, ipv slot koersen van de maand.