BNY Newton: Alleen hoge dividenduitkering maakt bedrijf nog niet aantrekkelijk om in te beleggen

Nickclay
Nick Clay

Bedrijven die veel dividend uitkeren lijken op het eerste gezicht aantrekkelijk voor beleggers. Maar men moet oog hebben voor meer dan alleen de payout ratio, schrijft Nick Clay, fondsbeheerder van Global Income Strategy bij Newton, een boutique van BNY Mellon. Voor langetermijnbeleggers is de consistentie van het dividend belangrijk.

Payout ratio vertelt niet hele verhaal

De dividend payout ratio is de uitkomst van het jaarlijkse dividend per aandeel gedeeld door de winst per aandeel en geeft een indicatie van hoeveel geld een bedrijf uitkeert aan aandeelhouders versus hoeveel geld het bedrijf vasthoudt om te investeren in groei, schuld mee af te lossen of toe te voegen aan cashreserves.

Maar de payout ratio vertelt maar een deel van het verhaal. Een stijgende payout ratio kan positief zijn als het voortkomt uit een sterke winstgroei en niet gefinancierd wordt met nieuwe schuld. Clay geeft dan ook de voorkeur aan bedrijven met een strikte discipline in de kapitaalbestedingen.

Sommige mensen beweren dat een hogere payout ratio ook de kans vergroot dat een bedrijf gaat snijden in het dividend. Maar ook dat vindt Clay een simplistische benadering. Hij meent dat als een bedrijf veel cash genereert maar geen kapitaalintensieve investeringen hoeft te doen om de winst te verbeteren, dan is er geen reden om de winst vast te houden. Kapitaaldiscipline is de sleutel. Het kan op termijn tot hogere winsten leiden omdat bedrijven focussen op hun kernactiviteiten en zij niet afwijken van wat het bedrijf succes heeft gebracht.

Een stijgende payout ratio kan echter ook een gevolg zijn van een stabiel dividend bij dalende winsten. Dit kenmerkt momenteel bedrijven in de energiesector, zij zullen een hogere payout ratio dan vorig jaar hebben, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat het verstandig is om erin te beleggen. Volgens Clay is het belangrijk om de vrije kasstroom van een bedrijf te analyseren om zodoende een indicatie te krijgen of de dividenduitkeringen op termijn houdbaar zijn. Zo hoopt hij ook die bedrijven te vermijden die geld lenen om hun dividenduitkeringen in lijn met de verwachtingen van beleggers te houden.

Pleziertjes op de korte termijn kunnen later pijn doen Juist nu steeds meer bedrijven hun dividendbeloftes breken is het belangrijk om de inkomenskant van de beleggingen te beschermen. Helemaal voorzichtig moet men zijn met bedrijven met een payout ratio van 100% of meer. Zij keren al hun winst uit (of meer). Dat kan weliswaar aantrekkelijk zijn op de korte termijn, maar het is natuurlijk onhoudbaar.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.