Standard Life Investments: Amerikaanse economische data lijken Fed groen licht te geven voor renteverhoging

Jeremylawson
Jeremy Lawson

De leden van het Federal Open Market Committee (FOMC) geven signalen af dat een renteverhoging in december waarschijnlijk is. Desondanks blijft een stap van de Fed afhankelijk van de economische data. Jeremy Lawson, hoofdeconoom van Standard Life Investments, vraagt zich af hoe deze data zich momenteel ontwikkelen. En al is de groei niet spectaculair, de economie ligt wel op koers om het monetaire beleid te normaliseren.

Data-afhankelijk

De particuliere consumptie - 70% van het BBP - kromp licht in augustus met 0,1%, maar ligt op koers om op jaarbasis 2,5% te groeien over het Q3. De grootste rem op de economische groei kwam door de investeringen in voorraden, maar de meest recente data hierover geven aan dat dit in Q3 weer aantrekt. Indicatoren over de huizenmarkt staan ook op groen voor Q3. De indicatoren voor investeringen in kapitaalgoederen op korte termijn zijn de enige dissonant, die blijven zwak. Lawson ziet wel herstel optreden in de export. De laatste maanden is enige verbetering opgetreden in het reële handelstekort.

Niet veel, maar toch genoeg

Alles bij elkaar genomen kan het voldoende zijn voor de Fed om het beleid te gaan normaliseren. De economische groei mag dan niet robuust zijn en is nog altijd sterk afhankelijk van de consumptieve bestedingen, maar het is voldoende om de reservecapaciteit te verminderen. Dat kan al genoeg zijn voor de Fed om te besluiten tot een renteverhoging.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.