Schroders over waarom goud te kopen en ook om te verkopen

Jamesluke
James Luke

De goudprijs was in 2016 tamelijk volatiel. Wat zijn de verwachtingen voor 2017 voor het edelmetaal, vraagt David Brett, investment writer bij Schroders , zich af.

Goud wordt begeerd door beleggers voor zijn zeldzaamheid. Omdat het aanbod van goud beperkt is, wordt het gezien als een waardeopslag. Maar fundamenteel wordt de hoge waarde van goud ondersteund door zijn bruikbaarheid en aantrekkelijkheid. Goud is makkelijk vervormbaar en geleidt ook elektriciteit, waardoor het edelmetaal vele industriële toepassingen kent. Meer voor de hand liggend is de visuele aantrekkingskracht van goud dat al millennia als sieraad wordt gedragen.

Drie redenen om in goud te beleggen

  • schaarste - goud is schaars, duurzaam en waardevast. Het wordt gezien als een safe haven-belegging.
  • bescherming van mondiale koopkracht - in tijden van inflatie of deflatie wordt goud gezien als een stabiele waardefactor. Wereldwijd wordt de waarde erkend, het is een soort mondiale valuta.
  • portfolio diversificatie - de goudprijs beweegt vaak tegengesteld aan die van aandelen en obligaties.

    Vier redenen om goud te verkopen

  • stijgende rente - hogere rente raakt de vraag naar goud. Het edelmetaal wordt gezien als bescherming tegen inflatie. Als centrale bankiers daar succesvol in zijn, dan drukt dit de goudprijs.
  • sterke US dollar - goud wordt gewaardeerd in US dollars, een sterke dollar maakt het duurder voor internationale beleggers.
  • goudproductie - overaanbod kan de prijs bederven, net als bij andere grondstoffen.
  • behoefte aan inkomen - goud biedt geen inkomen en kan uit de gratie raken als bij lage rente beleggers op zoek gaan naar rendement. Met name deze factor kan hebben bijgedragen aan de prijsdaling in de laatste jaren.

    Moeilijk te waarderen

    Goud is moeilijk om te waarderen. Het biedt geen rendement, couponrente, of winstuitkering. Het valt moeilijk te vergelijken met aandelen of obligaties. Daarom worden vaak alternatieve waarderingsmethoden toegepast, zoals de goud-zilver-ratio. Net als bij andere assets is een gebalanceerde blootstelling in de portefeuille raadzaam. De World Gold Council ziet een blootstelling tussen 2% en 10% als ideaal om de portfolio bescherming te bieden en de prestaties te verbeteren.

    Outlook goud 2017

    De goudprijs noteerde hoog tijdens de millenniumwisseling en kwam op recordhoogte net na de financiële crisis. Sindsdien is de prijs gedaald. Als inflatie of deflatie flink gaat opspelen of als een marktschokkende gebeurtenis plaatsvindt, dan kan goud goed presteren. Minder dramatische scenario’s hebben een minder positieve uitwerking op het edelmetaal. Uiteindelijk wordt de goudprijs vooral bepaald door de stemming en mindset van beleggers, meent Matthew Michael, Product Director in Commodities and Emerging Market Debt. Er is een aantal redenen voor beleggers om in goud te stappen: onzekerheid, potentieel significante inflatie of valutazwakte.

    James Luke, Fondsbeheerder metalen bij Schroders , denkt niet dat de mondiale stemming rond goud nu bearish is. Met stijgende energieprijzen, een krappere arbeidsmarkt in de VS en de verwachting dat de VS een agressief handelsbeleid gaat voeren, kan de inflatieverwachting snel toenemen, wat steun verleent aan de goudprijs.

    De markten prijzen wel de positieve effecten van de verkiezing van Trump in, maar de potentiële negatieve effecten - hogere inflatie, oplopende geo-politieke risico’s en toenemend protectionisme - worden tot nu toe genegeerd. Goud is een hedge als geloofwaardigheid van centrale banken wankelt en risico’s te laag ingeschat worden. De mogelijke uitkomsten voor inflatie, valuta’s en financiële markten zijn nu meer extreem dan ooit sinds de Tweede Wereldoorlog.