"Wereldwijde groei van 3,5% dit jaar"

Marc Craquelin, Directeur activabeheer, La Financière de l’Echiquier

Marccraquelin
Marc Craquelin

De voorbije week zagen we nog steeds een rally op risicovolle activa. Aandelen doen het duidelijk veel beter dan overheids- en bedrijfsobligaties. Het reflatie-thema overheerst, wat bevestigd wordt door de meest recente gegevens.

In december zagen we in de VS robuuste tewerkstellingscijfers (rond de 170 miljoen werkenden rekening houdend met de herziening van de vorige maanden). Het vertrouwen van de bedrijfsleiders verbetert bijna overal ter wereld; en situeert zich nu op niveaus die reeds enkele jaren niet bereikt werden. Dat is vooral het geval in de eurozone waar de PMI-index met 54,4 op het hoogste niveau staat sinds de zomer van 2011.

Dit geldt ook voor de VS en China : in de VS staat de ISM productie-index op zijn hoogste niveau sinds eind 2014, en in China staat de Caixin Composite-index op een niveau dat niet behaald werd sinds 2013. Het vertrouwen van de bedrijfsleiders weerspiegelt de conjunctuurverbetering en de versnelling van de groei op wereldniveau. Deze groei plafonneerde op 3% in 2015 en 2016 en zou dit jaar 3,5% kunnen bereiken.

Tegelijkertijd zien we voor de eerste keer sinds 2011 de inflatiedruk op wereldniveau toenemen. In december stegen de Amerikaanse lonen met 2,9% op jaarbasis – de grootste stijging sinds 2009. In de eurozone zitten we nu met een inflatie van 1,1%, tegenover 0,6% in november, het hoogste niveau sinds september 2013.

De volgende maanden zou de nominale groei dus sterker moeten stijgen, wat goed nieuws is voor de winstgevendheid van de bedrijven en dus ook voor de wereldwijde aandelenmarkten.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.