Korte terugblik op de winnaars en verliezers van de Europese en Amerikaanse beurzen. Per saldo een superjaar voor aandelen maar zoals te verwachten was heel veel volatiliteit en extreme winnaars en extreme verliezers. We kijken naar de rendementen van de landen en de sectoren.
“Achteruit beleggen” zo noemt fondsmanager Corné van Zeijl altijd die lijstjes met historische rendementen. Natuurlijk bieden historische rendementen weinig nut voor de toekomst maar het is zeker goed om te kijken enorm de rendementen en ook de risico’s van aandelen in 2016 waren. Want 2 dingen weten we zeker: de rendementen en de risico’s zullen altijd weer anders zijn dan waar we allemaal vanuit gaan. We zien dat het gemiddelde Nederlandse aandeel wederom fors achter bleef in Europa.
De AEX -index deed het echter fors beter dan het gemiddelde Nederlandse aandeel maar dit kwam vooral door Royal Dutch Shell . Qua sectoren zagen we een behoorlijke ommezwaai; mijnbouwers waren weer heel gewild en herstelden van hun enorme verliezen. De sectoren internet, farmacie en biotech die al jaren tot de beste aandelensectoren hoorden waren in 2016 de hekkensluiters.
We zien dat het voor de meeste landen een absoluut superjaar voor aandelen was. De Russische blue chips (de MICEX index) staat dit jaar ruim 41 procent hoger. Hiermee bleven de Russische aandelen wederom bij de beste aandelen want in 2015 waren de Russische hoofdaandelen wederom één van de koplopers. Uiteraard dient u wel de koersen te corrigeren voor valuta-invloeden maar deze zijn doorgaans 50% positief en 50% negatief. In de grafiek hier onder ziet u in het rood de rendementen van 2015 en in het blauw die van dit jaar.
Het gemiddelde Nederlandse aandeel won dit jaar een minieme 1,4 procent. Als we hier een gemiddeld dividendrendement van 1 procent bij optellen dan resteert dus een summiere plus van 2,4 procent. Als we hier nog de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent van aftrekken (zoals die althans in het verleden gold) dan resteert dus maar een plus van 1,2 procent.
Wanneer we de jaren 2015 en 2016 vergelijken dan zien we dat bijna alle landen behalve Portugal en Italië forse tot zeer forse winsten behaald hebben. Net als in 2015 waren in 2016 o.a. Denemarken, Amerika, Finland en Frankrijk persistente winnaars.
In de tabel hier onder ziet u de historische buy & hold rendementen per ingestapt jaar. We zien dat over de afgelopen 10 jaar het gemiddelde Nederlandse aandeel amper 7,7 procent hoger. Dit is in schril contrast tot bijvoorbeeld de Ierse (+70 procent), de Duitse (+97 procent) en vooral de Zweedse aandelen (+132 procent).
Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel voor de Nederlandse belegger. De AEX -index die begin dit jaar op 431,7 punten opende staat op het moment van schrijven op 483,58 punten, oftewel een plus van 11,16 procent. We moeten echter niet vergeten dat de AEX -index vooral gedomineerd wordt door Royal Dutch Shell , ING en Unilever die het gros van het gewicht van de AEX -index bepalen. De forse plus van de AEX -index komt vooral door de winst van Royal Dutch Shell dat dit jaar ruim 24,7 procent hoger staat.
De mijnbouwers lieten na diverse bloedrode jaren eindelijk weer een forse winst zien. Het gemiddelde mijnbouwaandeel won dit jaar ruim 106 procent maar dit moeten we uiteraard wel in het goede historische perspectief zien want veel mijnbouwers staan ondanks de harde koerswinsten nog steeds fors lager dan jaren terug.
Het is vrij opvallend dat beleggers de historisch enorm succesvolle sectoren zoals internet, biotech en farmacie dit jaar redelijk links hebben laten liggen. Dit jaar zijn deze 3 sectoren de hekkensluiters, zij het met hele beperkte verliezen. Verder staan deze sectoren, vooral de internetsector, nog steeds honderden procenten hoger dan 10 jaar terug.
Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl
Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.