Beursexperts verwachten correctie in februari

Bijdrage geschreven door Corné van Zeijl van Actiam

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

Vorige maand was het korte termijn optimisme weer ingezakt en het enthousiasme op de beurs ook. De AEX begon het jaar met een kleine min van 1,3%. Het track record van de experts wordt steeds beter. Vrijwel heel 2016 waren ze somber en net voor de december rally kwam het optimisme bij de experts terug. Met dit in het achterhoofd is het zorgwekkend dan de toekomst voor aandelen zo somber inzien. Slechts 10% verwacht een stijging en maar liefst 53% gaat van een daling uit. Deze mate van somberheid is heel extreem. Het is slechts eenmaal eerder voorgekomen en dat was eind 1999.

Toen waren waarderingen en de angst voor de millennium bug een belangrijke factor. Opvallend is dat Amerikaanse beleggingsadviseurs juist heel erg positief zijn. Maar de experts uit de ACTIAM enquête zullen wel een stuk slimmer zijn. De reden voor de somberheid liggen in verwachte renteverhogingen door centrale banken en / of minder QE, de Trump onzekerheid en veel verkiezingen.

 • optimistisch 10%
 • neutraal 37%
 • pessimistisch 53% -43%

  Aandelenanalisten

  Ook voor de langere termijn zien we een zelfde beeld.

 • optimistisch 10%
 • neutraal 54%
 • pessimistisch36% -26%

  Adviezenanalisten

  Aandelenkeuzes zozo

  De aandelenkeuze was niet zo briljant. Per saldo deden de floppers het net wat beter dan de toppers en dat is niet de bedoeling. KPN en AEGON waren ij de toppers vooral teleurstellend. Maar de stijging van flopper Altice was echt fnuikend voor de performance. Een schrale troost is dat de IEX lezers het nog slechter deden. Alle toppers daalden daar en bijna alle floppers stegen. Bij hun stond er min van 4,8% bij het fictieve long/short fonds.

  Beursaandelen

  Ahold topper, Arcelor weer flopper

  Voor de komende maand vindt men weer dat de stijging van Arcelor Mittal wel genoeg is geweest. Een ook een Altice komt weer op de flopperslijst voor. Het lijst wordt afgemaakt met SBM, Heineken en Unibail. Bij de toppers is het een gemixt beeld. Ahold staat op nummer 1 en opnieuw volgen AEGON en KPN . Gemalto is de nieuwkomer.

  Aandeelahold

  Deze maand deden er 70 expert aan de enquête mee.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.