T. Rowe Price: Drie redenen om in Amerikaanse small caps te beleggen

Ondanks dat de S&P 500-index dit jaar tot recordhoogte is gestegen, zijn Amerikaanse small caps in de loop van dit jaar achtergebleven bij de large caps. Dit heeft sommige beleggers ertoe aangezet om de vooruitzichten voor small caps in twijfel te trekken, evenals hun blootstelling aan deze beleggingscategorie. Curt Organt, Portfolio Manager US Smaller Companies Equity Strategy bij T. Rowe Price meent dat niet alleen de fundamentals van Amerikaanse small caps op korte termijn goed zijn, maar hij ziet ook redenen om een strategische asset allocatie in Amerikaanse small caps te handhaven.
Kurtorgant
Kurt Organt

Er wordt gesuggereerd dat de wereldwijde economische groeivertraging en de handelsoorlog tussen de VS en China een risico vormt voor Amerikaanse kleinere bedrijven. Hoewel een zwakkere wereldeconomie onvermijdelijk ook kleinere bedrijven raakt, blijft de Amerikaanse economie goed presteren. Kleine bedrijven zijn doorgaans meer binnenlands gericht en hebben een relatief lage internationale blootstelling, zodat ze in het algemeen meer immuun zijn voor de wereldwijde economische trends dan large caps.

Daarnaast hebben zorgen over de late fase van de cyclus waar de economie zich in bevindt ertoe geleid dat sommige beleggers hun blootstelling aan small caps afbouwen. De aantrekkingskracht van kleinere bedrijven is dat ze door hun omvang beter reageren op veranderingen en kansen, maar het betekent ook dat ze kwetsbaarder zijn in tijden van vertraging.

Fundamentals small caps blijven bemoedigend

Desondanks meent Organt dat een aantal factoren in het voordeel spreekt van small caps. In de eerste plaats is de consensusverwachting voor de volgende zes tot 12 maanden dat de groei van small caps die van large caps zal overtreffen, terwijl de waarderingen ook redelijker lijken. In de tweede plaats blijft de M&A-omgeving ook steun bieden aan de prestaties van small caps. Een combinatie van belastinghervorming, minder regelgeving en de voortdurende zoektocht van grotere bedrijven naar ‘buy-in’-mogelijkheden op het gebied van innovatie door small caps zal fusies en overnames blijven stimuleren. Tot slot hebben de Amerikaanse regering en de centrale bank zich er duidelijk toe verbonden alles in het werk te stellen om een vertraging van de economie een halt toe te roepen.

Drie redenen voor strategische asset allocatie in Amerikaanse small caps

Er zijn daarnaast dwingende redenen om een strategische allocatie op lange termijn in small caps te handhaven. Het gaat hierbij vooral om het potentieel om het langetermijnrendement te overtreffen, de portefeuille te diversifiëren en de mogelijkheden die een goed onderzochte aandelenselectie biedt door een grotere spreiding van het mogelijke rendement.

1. Historisch superieur rendement

Hoewel het waar is dat kleinere bedrijven in het algemeen volatieler zijn, hebben ze het historisch beter gedaan dan grotere bedrijven. Dit is vrij logisch aangezien veel small caps in de vroege stadia van hun ontwikkeling zijn, een potentieel snelle uitbreiding ondergaan, en toch nog klein genoeg zijn om groei te laten zien.

2. Lagere correlatie en hoger rendement verbeteren risicogewogen resultaten

Historisch gezien zijn de rendementen van Amerikaanse small caps minder gecorreleerd met andere grote segmenten van de portefeuilles van Europese beleggers dan die van Amerikaanse large caps. Op het niveau van de totale portefeuille kan het toevoegen van blootstelling aan Amerikaanse small caps de risicogewogen rendementen van een evenwichtige portefeuille dus verbeteren.

3. Meer potentieel om waarde te creëren

Beleggers worden beter beloond als zij potentiële winnaars in de small cap-categorie weten te selecteren. Tegelijkertijd staan kleinere bedrijven minder in de belangstelling van de analisten. Als een beleggingsteam de middelen heeft om deze minder gevolgde bedrijven zelfstandig te ontmoeten en hun vooruitzichten op succes te beoordelen, zijn er enorme mogelijkheden om waarde toe te voegen, aangezien veel van deze bedrijven door de meeste beleggers ondergewaardeerd worden of onbekend voor hen zijn.